Kaupunkipyörät tekevät tuloa nyt Somerolle– Myös työsuhdepolkupyörät kaupungin työntekijöille ovat olleet harkinnassa

0
Kaupunkipyörät ovat nopeita, ketteriä, joustavia ja hiljaisia. Ne vievät vähän tilaa, eikä niistä aiheudu haitallisia päästöjä, jolloin ne tukevat kestävän kehityksen mallia. Kuva on Turusta.

Kaupunkipyörien tuomat hyödyt ovat kiistattomia. Ympäristöystävällisyys, taloudellisuus, helppous ja liikunta sekä riippumattomuus aikatauluista tuovat hyötyjä niin asukkaille kuin yrityksillekin. Kaupunkipyörät ovat erinomainen jatke ja lisä muulle julkiselle liikenteelle.”

Näin osaa kertoa Google , ja samat lähtökohdat ovat olleet mielessä Somerolla Kokoomuksen sekä Vihreiden valtuustoryhmillä. Ryhmät tekivät yhteisen valtuustoaloitteen kaupunkipyörien hankkimiseksi. Ovathan kaupunkipyörät ovat osoitus älykkäästä kaupungista. Kesäkuun valtuuston kokouksessa aloitteen luki Laura Nuotio (kok.).

”Someron kaupunki kehittää pyöräilyreitistöä tulevaisuudessa. Käynnissä on asukaskysely kävelyn, pyöräliikenteen ja liikunnan olosuhteista. Näitäkin projekteja tukisi kaupunkipyörän olemassaolo. Pyörät voisivat olla kunnostettuja vanhoja, joukossa voisi olla myös muutama sähköpyörä, jolla pääsisi helpommin kauemmas”, Laura Nuotio listasi.

”Pyörien vuokraaminen voisi tapahtua esimerkiksi uimahallin, kirjaston, kaupungintalon tai Someron kulttuurigallerian toimesta”, jatku Vihreiden ja Kokoomuksen valtuustoryhmien aloite. Ne esittivät hankittavaksi kaupunkipyöriä muutaman kesän kokeiluun.

”Pyörillä saisi nautittua kauniista maalaiskaupungistamme. Hankinta ei olisi euromääräisesti suuri, mutta toisi kaupunkiimme kaupungin tuntua. Mikäli kokeilusta ei olisi vastaavaa hyötyä, voisi hankitut tai kunnostetut pyörät lahjoittaa esimerkiksi starttipajan, kaupungin työntekijöiden tai lukiolaisten käyttöön.”

Kokeilu käynnistyy


Niinpä Someron kaupunginhallitus päätti antaa aloitteen hankinnasta valmisteltavaksi elinvoimapalveluiden tehtäväalueelle.

Hankittavien polkupyörien määristä, malleista ja tyypeistä ei kehittämisasiantuntija Antti Leino ole vielä muodostanut käsitystä. On kuitenkin ensimmäisenä punnittava ja tehtävä kululaskentaa siitä, minkä verran niille olisi käyttöä ja minkä verran pyöriä tarvitaan.

– Varmaankin voisi lähteä koittamaan asiaa ensin muutamalla joko vanhalla kunnostetulla, taikka uusilla mutta manuaalisesti liikkuvilla pyörillä. Niiden kautta näkee, onko pyörille käyttöä, ennen kuin lähtee miettimään sähköpyöriä tai vastaavaa.

– Nämä nyt ajatuksina, ei vielä linjauksina asian suhteen, Leino punnitsee ensituntumiaan.

Hankittiin jo pari henkilöstölle


Hallintojohtaja Marjaana Sorokin kertoo, että jo ennen kaupunkipyöräaloitetta Somerolla oli kaupungintalon sisäisesti pohdittu polkupyörien hankkimista omien työntekijöiden tarpeisiin.

– Se on ollut työn alla. Että saataisiin tavallaan työpaikkaan vuokrattavaksi ja lainattavaksi polkupyöriä. Liikkumista kannustettaisiin tekemään polkupyörän kanssa, jollei sen kanssa muutoin ole mahdollisuutta töihin tulla, Marjaana Sorokin kertoo.

Valmistelujen Sorokin sanoo jo johtaneen toimiin.

– Itse asiassa pyörät tilattiin juuri tällä viikolla, vielä Someron sävyissä! Niitä tulee kaksi ja ne ovat siis kaupungin henkilöstön käyttöön.

Myös työsuhdepyörien hankinnan suhteen kaupungin suhtautuminen on avoin. Sorokin kertoo sitäkin mietityn jo alustavalla tasolla.

– Pidän hyvänä myös sitä ajatusta. Ja tiedän, että työsuhdepyöriä on jo laajasti muualla otettu käyttöön.