Matonpesupaikoista Somerolla

0
Somerolla on kaksi kaupungin ylläpitämää matonpesupaikkaa, keskustassa Svenssonin takana ja Oinasjärvellä uimarannan läheisyydessä. Keskustan matonpesupaikka on parhaillaan suljettu viemäröinnin rakennustöiden vuoksi.

Somerniemen matonpesupaikalla Oinasjärvellä ei ole vieläkään asiallista jätevedenkäsittelyä. Jätevedet laskevat edelleen käytännössä suoraan järveen. Järven veden laatu on huonontunut selvästi muutamana viime vuotena. Se ei enää pysty taistelemaan väärinkäyttäjiään vastaan.
Oinasjärvi on ollut Somerniemen kirkas silmä. Sitä se ei enää ole.
Someron kaupungin sivuilla vastaa jonkinlainen keinoälyvastaaja uteliaan kysymyksiin, että Someron matonpesupaikan jätevedet puhdistetaan biologisesti, Someron vesihuolto Oy:n jätevesilaitos puhdistaa Someron jätevedet.
Kyselyyn Oinasjärvestä sama vastaaja toteaa asiaa oikein tiukatessa, että Oinasjärvi on Someron kaupungissa sijaitseva järvi. Järven tila on ollut huolestuttava jo pitkään ja se on luokiteltu rehevöityneeksi.
Oinasjärven tilaa on pyritty parantamaan muun muassa vähentämällä järvessä olevia ravinteita: likaa, pesuaineita ja ympäröivän asutuksen jätevesiä.
Milloin Somero saa asiallisen matonpesupaikan, jossa vesi tulee kaupungin vesijohdosta ja jätevedet johdetaan kaupungin viemäriin jätevesilaitoksella asianmukaisesti käsiteltäväksi?

Vastauksia odottaa

Pirkko Kuu-Karkku