Ministeri Bergqvist: Korona kuritti erityisesti nuorten psyykkistä vointia

0
Somero-lehti esittelee varsinaissuomalaiset ministerit, joista nyt on vuorossa Sari Sarelius.

Teksti Sarelius ja kuva Jane Iltanen/TS

Uutta liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerin salkkua kaksi vuotta kantavan Sandra Bergqvistin (r) alku ministerinä on ollut vauhdikas. Hän sai tiedon pestistään päivää ennen kuin ministerit nimitettiin. Keskiviikkona hän äänesti Vilhelm Junnilan (ps) luottamusta vastaan.
– Olihan se ainoa oikea päätös. Ei varmaan ollut hänelle helppoa, mutta oikea päätös, Bergqvist totesi perjantaina Junnilan jätettyä eronpyyntönsä.
Bergqvist myöntää, että hallituksella ei ole yhteistä arvopohjaa, vaan vain yhteinen tehtävä ja tavoitteet.
Ministerin salkkuun kuuluvat myös opintotukiasiat. Hän toistaa hallitusohjelman linjausta opintotuen kokonaisuudistuksesta.
– Indeksi jäädytetään. Vielä ei ole varmaa, miten asumistuki kohdistetaan.
Mahdollisuus opiskella täysipäiväisesti on Bergqvistille hänen omien sanojensa mukaan tärkeää.
– Opintolainan mahdollisuus on olemassa, ja koko kokonaisuus katsotaan huolellisesti.
Hän pitää tärkeänä, että opiskelijat voisivat käydä töissä opiskeluaikana. Monilla aloilla tarvittaisiin opiskelijatyövoimaa. Bergqvist tietää opiskelijajärjestöjen olevan pettyneitä.
– Monesta suunnasta on jo tullut pyyntö tapaamiseen.
Bergqvist on työskennellyt aiemmin opetus- ja kulttuuriministeriön nuorisoyksikössä, joten osittain asiat ovat tuttuja. Hän muistuttaa, että monella nuorella asiat ovat edelleen hyvin. Huonosti voivat sen sijaan tarvitsevat paljon tukea.
– Korona-aika aiheutti nuorille enemmän haasteita kuin aikuisille, ja erityisesti psyykkiseen hyvinvointiin. Tähän on löydyttävä apua. Vaikka kaikki eivät tarvitsisi psykologia, pitäisi olla turvallisia aikuisia joilta voi pyytää apua.
Bergqvist pitää liikuntaa ja urheilua yhtä tärkeinä.
– Täytyy luoda mahdollisuuksia olla huippu-urheilija, mutta myös tavalliseen urheiluun pitää olla mahdollisuus.
Liikuntaa ja erityisesti sen iloa tuore ministeri haluaa lisätä jokaisen elämään muun muassa arjessa tarvittavan toimintakyvyn säilymiseksi. Hän kuuluttaa liikunnan läpileikkaavuutta.
– Koulut ja työpaikat, kaikessa pitäisi olla poikkihallinnollinen näkemys liikunnasta. Neuvoloissakin pitäisi kysyä vanhemmilta, miten he voivat ja jaksavatko he harrastaa liikuntaa.
Bergqvist odottaa paljon syksyllä valmistuvasta liikuntapoliittisen koordinaatioelimen loppuraportista, jossa esitellään 126 toimenpidettä sekä Liikkuva Suomi -ohjelmasta.
Bergqvist on puolueensa varapuheenjohtaja ja Paraisten kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Kansanedustajan toimen ohessa kaikki vielä onnistui, mutta ministerinä aika ei riitä.
– Olen ymmärtänyt, että yleensä ministerit luopuvat kunnallisista luottamustehtävistä. On reilumpaa, että joku muu saa ottaa vastuun täällä.
Ministeripesti ei juuri muuta Bergqvistin ja hänen perheensä arkea. Hänen työmatkansa on edelleen kolmen tunnin pituinen, Tukholmassa kolme päivää viikossa työskentelevän puolison työmatka on vain puoli tuntia pidempi, ja arjen pyörittämisessä Bergqvistin äidin apu on yhä korvaamaton.

Ministeri Sandra Bergqvist

-43-vuotias, syntynyt Nauvossa

-valtiotieteen maisteri

-perheessä avopuoliso ja kolme lasta, iältään 4, 8 ja 10 vuotta

-yhteiskunnallinen kiinnostus alkoi yläasteella, poliittinen aktiivisuus syttyi opiskeluaikana

-toisen kauden kansanedustaja

-Rkp:n varapuheenjohtaja

-toiminut Paraisten kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajana

-harrastuksena juoksulenkki joka päivä