Miten voisi suojella kotia loma-aikaan murtovarkailta?

0

Kesälomien aikaan moni koti jää tyhjäksi lyhyemmäksi tai pidemmäksi ajaksi. Voiko kotia suojata jotenkin eli estää mahdollisen asuntomurron?
Rikoskomisario Kari Martikainen kertoo, että asuntomurrot ovat yleisiä, ja niitä tehdään muulloinkin kuin lomakuukausina, eli ympäri vuoden. Koti kannattaakin muistaa lukita ja suojata myös lyhyen poistumisen ajaksi.
Suojautumiskeinoja on, ja monet ohjeet pätevät jokaiseen vuodenaikaan.
– Kovilla helteillä tuulettaminen on ymmärrettävää, mutta kotoa lähtiessä ikkunat ja ovet tulisi aina muistaa laittaa kiinni. Murtautujien on helppo hyödyntää auki jääneitä ikkunoita, sanoo rikoskomisario Martikainen.
Poliisin muut ohjeet koottu listaksi jutun lopussa olevaan vinkkilaatikkoon.
Jos kotiin palatessa huomaa, että sinne on murtauduttu, pitää asiasta välittömästi ilmoittaa hätänumeroon 112. Asukkaiden täytyy heti poistua asunnosta, jotta he eivät sotke tekopaikkaa ja jotta poliisi voi suorittaa rikospaikkatutkinnan.
Rikoskomisario Martikaisen mukaan poliisi pyrkii pysymään asuntomurtojen suhteen ajan tasalla.
– Poliisi seuraa aktiivisesti murtoihin liittyvää tilannetta ja mahdollisia alueita, jossa murtoja tapahtuu sekä keskittää voimavaroja tutkintaan ja valvontaan tarpeen mukaan mahdollisimman tehokkaasti.

Poliisi: Ohjeita asuntomurron estämiseksi

lukitse ovet ja ikkunat kun poistut asunnosta, kytke mahdollinen hälytysjärjestelmä päälle

tarkista ulko-ovien lukkojen toimivuus (myös takalukitus ja turvalukko) sekä ovien ja niiden karmien kunto

pane arvoesineet piiloon, jotta niitä ei havaitse ainakaan ikkunoista sisään katsomalla (tyypillisimmin murtovarkaat anastavat koruja, käteistä, aseita, elektroniikkaa sekä muuta arvo-omaisuutta)

ota arvoesineiden tunnistetiedot talteen eli nappaa kuva tai kirjaa ylös esimerkiksi sarjanumero tai teksti esineestä

jätä asunto asutun näköiseksi, kun lähdet matkalle

sovi naapureiden tai tuttujen kanssa esimerkiksi pihan hoitamisesta ja postin noutamisesta, voit myös pyytää naapureita pitämään asuntoa silmällä

älä jätä vara-avainta piiloon ulos, vaan mieluummin säilytykseen luotettavalle henkilölle