Mustikkasadostaodotetaan keskinkertaista – poimijat myyvät jo marjaa ämpäreittäin

0

Mustikan ja suomuuraimen pääsatokausi on alkamassa, mutta molempien satonäkymät ovat Luonnonvarakeskuksen mukaan korkeintaan keskinkertaiset. Puolukkasadosta sen sijaan voidaan odottaa melko hyvää.
Mustikka pölyttyi tänä vuonna jonkin verran tavanomaista heikommin. Lisäksi kesäkuun alun alhaiset lämpötilat ja hallat aiheuttavat sadossa suurta alueellista ja paikallista vaihtelua.
Suomuurainsato kärsii huonosti onnistuneesta pölytyksestä ja hallavaurioista.
Puolukan pölytys vaikuttaa sen sijaan onnistuneen melko hyvin. Puolukka kukki kesäkuun kahden jälkimmäisen viikon aikana, kun monin paikoin oli jopa hellettä ja pölyttäjät aktiivisia.
Somerolla ahkerasti mustikoita keräävä Carita Ingman on jo saanut marjat kotinsa lähistöltä yhteen mustikkapiirakkaan.
– Sopivasti vettä niin saattaa paikoittain tulla ihan kivasti marjoja, hän uskoo.
Somerniemen suunnalta kerrotaan, että ainakin paikoin varjoisella paikalla on mustikkaa ihan normaalivuoden tapaan. Somerniemellä on satanut aika vähän, mutta usein kuivankin kauden jälkeen tilanne on parantunut sateiden jälkeen, joten nähtäväksi jää.
Sosiaalisessa mediassa sen sijaan mustikoita on jo myynnissä ämpäreittäin. Somerolla poimivat marjastajat ovat asettaneet roskista putsatun mustikkaämpärillisen (=6 kg) hinnaksi tällä hetkellä noin 50 euroa.
Luken apuna marjahavaintojen teossa on Suomen 4H -liitto. Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimeen marjahavaintojen tiedotusjärjestelmään marjahavainnot.fi.
Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut. Ohjeet havaintometsän perustamisesta sekä havaintojen teosta ja tallentamisesta löytyvät samasta osoitteesta.
Luke on kerännyt valtakunnallisia marjasatohavaintoja vuodesta 2001 lähtien. Tähän aineistoon sekä Ilmatieteen laitoksen sääaineistoihin perustuen on laadittu malleja, joilla arvioidaan pölytystuloksen onnistumista eri puolilla maata ajantasaista säädataa hyödyntäen. Mallien avulla on laadittu suomuuraimen ja puolukan kukinnan onnistumista arvioivia karttoja. Karttoja tarkastellessa on syytä muistaa, että ne perustuvat keskiarvoistaviin ennustemalleihin, jotka ennustavat heikosti poikkeuksellisen hyviä ja huonoja pölytystuloksia.