Raku-festivaalit houkuttelee keraamikkoja läheltä ja kauempaa

0
Pirjo Lautiainen on yksi harvoista crocodile skin -tekniikan harrastajista Suomessa. Lautiainen opettaa tekniikkaa ensi viikonloppuna järjestettävillä raku-festivaaleilla.

Teksti ja kuva Alma Kärkkäinen

Pitkäjärven taide ja kulttuuri ry järjestää raku-festivaalit, jotka pidetään Someron Kivimeijerillä 14.–16. heinäkuuta. Raku on perinteinen japanilainen tapa valmistaa keramiikkaesineitä.
– Raku-festivaaleilla työskentely tapahtuu ulkona kentällä ja polttaminen viidessä uunissa. Raku on matalan kynnyksen juttu, valmista tulee tunnissa ja kahdessa, kertoo Pirjo Lautiainen yhdistyksen hallituksesta.
– Paikat ovat lähes täynnä. Ilmoittautumisia on tullut huhtikuusta alkaen. Sunnuntaille onnistuisi järjestää vielä muutamalle tulijalle paikka.
Pirjo Lautiainen on keraamikko ja yksi crocodile skin -tekniikan harvoja suomalaisia harrastajia.
Raku-festivaalit ovat yksi osa Kivimeijerin kesän ohjelmatarjontaa. Antero Kare kertoo maalauskurssista sekä kolmiosaisesta luentosarjasta, jossa yleisö pääsee kuuntelemaan taiteilijoita. Yksi niistä on huomenna keskiviikkoiltana 12.7. , eli lasitaiteilijat Alma Jantunen ja Johannes Rantasalo. Heidän iltansa aihe on Vapaa puhallus – studiolasia ja lasitaidetta. Mustasavukeramiikan kurssi on tulossa Kivimeijerille elokuussa.
– Kursseille tullaan muun muassa Turusta, Salosta ja Tampereelta, Kymenlaaksostakin. Raku-tapahtuma ei ole alkeiskurssi, paikalla on aika pitkälle osaavia tekijöitä, jotka haluavat ottaa tietyn teeman haltuun. Hankimme opettajan toiveiden pohjalta.
Raku ei ole yksittäinen tekniikka, vaan yläkäsite:
– Rakussa on näin monta teemaa, Antero Kare hymyilee ja nostaa kaikki sormet pystyyn.
– Festivaaleille tulee Jonna Oksanen, joka osaa opettaa aluminium foil saggar -tekniikkaa.
Pitkäjärven taide ja kulttuuri ry:n puheenjohtaja Marika Jensen iloitsee, että raku-festivaaleista on vihdoin tulossa sellainen, kuin haluttiin. Sana on nyt kiirinyt taiteilijoiden keskuudessa.
– Kestää aikansa, että sana leviää!