Teksti ja kuvat Tarja Kauppinen
Torpan 200-vuotisjuhlat aloitettiin komeasti Varsinaissuomalaisten laululla. Yhteislaulua johti Olli Salomäenpää ja Someron Naiskuoro.
Somero-Seuran tervetuliaissanat lausui seuran puheenjohtaja ja museoemäntä Marika Haapala . Hän muistutti, että tänä vuonna myös Somero-Seura täyttää 70 vuotta ja Härkätien varrelle seuran pystyttämät kuninkaankivet 60 vuotta. Seura ylläpitää museoita, julkaisee Someron Joulu -lehteä, järjestää tapahtumia, näyttelyitä ja talkoita, kerää valokuvia ja erilaista esineistöä sekä ylläpitää arkistoja.
Kaupungin onnittelut toivat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jutta Varjus ja valtuuston puheenjohtaja Jani Kurvinen.
– Seura on tehnyt erittäin tärkeää työtä kulttuurin saralla kotiseudun hyväksi, myös aineetonta kulttuuriperintöä vaalien, he tähdensivät.
Someron seurakunnasta oli onnittelemassa kirkkoherra Jaakko Knuutila .
– Jumalan työ ja kädenjäljet voidaan nähdä historiassa, hän painotti puheessaan.
Kansantanssiesityksiä saatiin nauttia Sarastus -ryhmän esittämänä.
Juhlapuheen piti lehtori Tuula Kämi, hän kertoi monipuolisesti Riutan torpan ja Somero-Seuran historiaa.
– Somero-Seura siirsi Riutan torpan Terttilän kylästä seurakunnalta vuokraamalleen museotontille vuonna 1955. Neuvotteluiden jälkeen Riutan omistaja Lempi Rantanen myi torpan seuralle. Osaavat mestarit purkivat tarkasti mitaten torpan ja seitsemäntoista kuorma-autollista tavaraa tuotiin museotontille, kun torppaa alettiin jälleen koota uudelleen. Katto on tehty kahteen kertaan, ensin sementtitiilistä ja sitten poltetuista savitiilistä.
– Voitto Ollonqvist oli kuullut, että Koljon talon katto Sylvänältä purettiin ja sieltä saatiin lopulta uudet kattotiilet.
– Torpan sisustus oli erittäin tärkeä koota siten, että se kuvaisi tarkasti 1800-luvun elämää. Se onkin saatu suurella työllä näyttämään siltä, että talon väki olisi vain poistuneet hetkeksi, iloitsi Kämi.
Loput rakennukset, peltotyökalut ja esineistö on tuotu paikalle pikkuhiljaa vuosien saatossa.
Ohjelman päätti Kaija Parko ja Sananparsinäyttelijät, esittämällä pienoisnäytelmän Saapas näkkee mitä kenkä tekkee , Tapio Horilan keräämien Someron sananparsien pohjalta. Näytelmässä olivat mukana Vesa Toukkari, Emmi Ali-Hyrkkö, Tommi Palomäki, Essi Torkkomäki-Ryhtä, Juha Heikkilä ja Marika Haapala . Suunnittelu ja ohjaus Kaija Parko, tekninen apu Mirja Honkanen ja Ahti Kukkonen .