Sergei Bubka piipahti nykyseiväshypyn syntysijoilla

0
Ensimmäinen 6 metrin ylittäjä Sergei Bubka kävi ensimmäisen 5 metrin ylittäjän Pentti Nikulan patsaalla. (kuva Veera Hälli)

Teksti Aulis Tiensuu

Someron Seiväskarnevaalit saivat lauantaina vieraakseen kaikkien aikojen menestyneimmän hyppääjän ukrainalaisen Sergei Bubkan , joka voitti 20 vuotta kestäneen uransa aikana olympiakultaa, kuusi maailmanmestaruutta ulkona ja kolme sisällä sekä hyppäsi maailmanennätyksiä liukuhihnalta.
Bubka oli maailman ensimmäinen kuuden metrin ylittäjä ja Somerolla hän kävi maailman ensimmäisen viiden metrin hyppääjän ja lasikuituseipään uranuurtajan Pentti Nikulan patsaalla.
Bubka ei huippuvuosinaan ennättänyt Somerolle hyppäämään. Tampereen veteraanikilpailuihin tulleen Bubkan käynti Somerolla onnistui Suomen Urheiluliiton entisen puheenjohtajan ja nykyisen Euroopan yleisurheiluliiton hallituksen jäsenen Antti Pihlakosken toimesta.
Mestari oli kiireinen, eikä ehtinyt jäämään katsomaan kilpailuja, mutta kävi syömässä yhdessä leirille kokoontuneen karnevaaliväen kanssa ja ennen kilpailua antamassa kentällä lyhyen haastattelun.
Ennätyksekseen 615 hypännyt Bubka arvioi, että miesten maailmanennätys voi parantua jopa 650:een ja naisten 520:een.
Nykyinen ME-mies Ruotsin Armand Duplantis on hypännyt 622 ja hän tulee Bubkan mielestä hallitsemaan ylivoimaisilla ominaisuuksillaan seiväshyppyä vielä pitkään.
Suomen Wilman Murron hän arveli myös kehittyvän yli viiden metrin hyppääjäksi.