SoLu meni kaupaksi halvalla – Maksoi yli 700.000 euroa, saadaan 25.900

0
SoLu meni kaupaksi ja poistuu Someron katukuvasta.

SoLun rahallinen arvo tipahti rajut yli 96 prosenttia, sen joutaessa nyt myyntiin 10 vuotta valmistumisensa jälkeen. Arvon aleneva on kiinteistökaupan kyseessä ollen melkoinen.

Lukion väliaikaistiloiksi rakennettu SoLu tuli veronmaksajille kalliiksi. Internetin huutokaupasta saatu hinta oli hyväksyttävä, sillä tekninen lautakunta päätti maaliskuussa täpäräksi menneiden, kahdenkin äänestyksen jälkeen, että myynnille ei aseteta mitään hintavarausta eikä pohjahintaa.

Myyntiaika päättyi 29. kesäkuuta. Ostaja on Porista nosturivuokraamo WiiRent Oy. Ostajan pitää purkaa ja kuljettaa pois yli 800 neliömetrin kokoinen rakennus 10.7.–27.9. välisenä aikana.

Ostajasuuntaa on huono moittia. Se luultavasti maksoi kohteesta mitä parhaimman markkinahinnan, 25 900 euroa, minkä sellaisesta rakennuksesta voi tällä hetkellä saada.

SoLun rakensi somerolainen Varastokontti Oy. Alunperin tarkoitus oli, että väliaikaiseksi tehtävän rakennuksen purku ja siirto tulisi olemaan helppoa. Nähtiin, että sillä voisi olla Somerollakin muuta käyttöä. Sen vuoksi se pystytettiin parakiksi, pölkkyjen päälle, mihin näin ollen ei koskaan saisi mitään pysyvän rakennuksen rakennuslupaa.

Kun koulutilojen tarve päättyi vajaan viiden vuoden käytön jälkeen, uuden Kiiruun koulukeskuksen valmistuttua vuonna 2017, havaittiin ettei purkaminen olisikaan täysin helppoa.

Pysyvän rakennuksen lupaa nykyiselle paikalle silti haettiin, ja siitä vallitsi kova poliittinen vääntö. SoLun rakennuslupahakemuksesta Someron ympäristölautakunnalle tehtiin hallinto-oikeudelle valitus, minkä jälkeen silloinen tekninen johtaja veti lupahakemuksensa pois. Tietäen, ettei lupa voisi toteutua lainvoimaisena.

SoLuun oli rakennusluvan myötä aikomus rakentaa urheilukentän huoltotiloja. Tekninen lautakunta ehdotti loppuvuodesta 2021 hankkeen keskeyttämistä, koska hankkeen kustannukset ylittävät reilusti vuoden 2022 määrärahat. Varattuna oli 290 000 euroa, mutta tilojen muutoskustannukset olisivat olleet noin 550 000 euroa.

SoLussa on pidetty nuorten iltoja ja pöytäroolipeliryhmien kokoontumisia. Siellä on myös bändikämppä. Nuorisotoimen lisäksi tilaa ovat käyttäneet Somero-opiston kutojat ja Starttipaja.

Äänestyksen jälkeen valtuusto 2022 hyväksyi, että SoLun myymisprosessi tullaan käynnistämään, kun nykyisille toimijoille on löydetty uudet tila- ja toimintaratkaisut.

Tilojen väliaikaisille käyttäjille kaupunki vuokrasi väliaikaiset tilat entisestä Munakunnan teollisuushallista Lummetie 7:stä, mikä sijaitsee 1,7 kilometrin päässä nykyisestä SoLusta.

SoLun tilapäinen rakennuslupa päättyy 27.9. Alunperin väliaikainen lupa oli viideksi vuodeksi, minkä jälkeen sille saatiin vielä jatkoaikaa toiset viisi vuotta. Lisää jatkoaikaa ei enää ole saatavissa.

SoLun tasearvo on kaupungin kirjanpidossa lähes 407 000 euroa, joten huutokaupasta siitä kertyi myyntitappiota.

SoLun poistoaika on 20 vuotta. Viiden vuoden rakennukseen se on soveltunut kehnosti. Yritysmaailmassa poistoaika olisi määritetty kohteen käyttöajalle.

Kaiken edellä kerrotun perusteella syntyykin ajatus, miten hyvä on, että päiväkotikäyttöön on nyt nopeassa tarpeessa vuokrattu tilaa, eikä rakenneta omia väliaikaisratkaisuja.

SoLulle ehtii täyttymään 10 vuotta Someron kaupunkikuvassa.