Suomen naiset päättivät EM-turnauksen voittoon

0
Viivi Vuola edusti Suomea rullakiekon EM-turnauksessa Belgiassa.

Teksti Juha Laakso, kuva Kari Eerikäinen

Somerolainen Viivi Vuola pääsi toisena peräkkäisenä kesänä maistelemaan kansainvälisen rullakiekkoturnauksen tunnelmaa. Belgian Charleroissa edelleen jatkuvassa lajin Euroopan mestaruusturnauksessa naisten sarja on jo saatu päätökseen ja Suomen sijoitukseksi tuli neljäs.
Vuosi sitten Espanjassa pelatussa EM-turnauksessa Suomi saavutti kolmossijan ja tuolloin leijonapaidassa 15-vuotiaana debytoinut Vuola palasi kotiin pronssimitali kaulassaan.
Euroopan rumimmaksi kaupungiksikin tituleeratussa Charleroissa läpiviety naisten EM-kisatapahtuma oli tasoltaan selkeästi vuodentakaista kovempi. Etenkin EM-tasolle palannut Italia ja ainoana Euroopan ulkopuolisena maana kisamandaatin saanut Namibia tiivistivät taistelua kärkisijoista entisestään.
Suomi kompuroi avauspelissään 4–7 tappioon Iso-Britanniaa vastaan. Kun myös Namibia (9–5) ja Espanja (6–2) olivat Suomea parempia, sinivalkoiset joutuivat lähtemään jatkopeleihin alkulohkonsa jumbosijalta.
Puolivälierässä Ranska löylytti Suomea 14–0 lukemin, joten viimeisissä peleissään suomalaiset jäivät ottelemaan sijoista viidennestä kahdeksanteen. Voittotili avautui selkein 8–1 numeroin Belgiaa vastaan, joten päätöspelin panokseksi muodostui turnauksen viitossija.
Viimeisessä ottelussaan Suomi sai tilaisuuden kuitata tuoreet kalavelkansa Iso-Britannialle. Tuon mahdollisuuden suomalaiset myös hyödynsivät ja päättivät turnauksen viitossijan sinetöineeseen 4–1 voittoon.

Espanja säilytti valtikkansa

Naisten sarjan loppuottelussa kohtasivat viime kesän tapaan Espanja ja Ranska. Espanja oli tälläkin kertaa maalin verran parempi (1–0) ja jatkaa EM-tittelin haltijana. Pronssiottelussa Namibia kukisti Italian maalein 4–0, joten eurooppalaisista osanottajista Italia oli kolmanneksi paras ja Suomi virallisella EM-tuloslistalla nelonen.
Tuoreinkin turnaus osoitti, että Euroopan kärkimaiden voittamiseksi Suomi tarvitsisi runsaasti enemmän lajikokemusta nimenomaan rullakiekosta. Esimerkiksi Espanjassa ja Ranskassa pelaajat keskittyvät tähän lajiin ympärivuotisesti, kun taas Suomessa maajoukkue kootaan päälajinaan jääkiekkoa harrastavista pelaajista. Tulevaisuudessa käytäntö saattaa muuttua, sillä pari suomalaispelaajaa on jo lähdössä talvikaudeksi Espanjaan pelaamaan rullakiekkoa.
Viivi Vuola keräsi pelivastuuta Suomen kaikissa otteluissa. Tehopisteitä hänen tililleen ei kirjattu, mutta muita pelillisiä onnistumisia kertyi kuitenkin runsaasti.
Miehet kamppailevat Charleroin EM-kaukalossa loppuviikon aikana, jolloin urakkansa saavat päätökseen myös alle 17-vuotiaat junioripojat. Miesten sarjassa Suomella ei ole edustusta, mutta sekä alle 17- että alle 19-vuotiaiden poikien sarjoissa Suomi on mukana. Vanhemmat suomalaisjuniorit ehtivät jo päättämään turnauksensa kuudenteen sijaan.