Tervaskannon työmaalla valmistellaan pohjavalun tekoa

0
Tervaskannon työmaalla näyttää korkeammalta katsoen tältä.

YIT Suomi Oy rakentaa uutta hoivakotia terveyskeskuksen mäelle. Tervaskannoksi ristitty rakennus on Someron ylivoimaisesti mittavin rakentamishanke tänä ja vielä ensi vuonnakin.

Parhaillaan ovat menossa alapohjan eristys, täyttö sekä raudoitustyöt. Ne ovat käynnissä koko rakennuksen alalla, lohkoittain. Betoniautot saapuvat säiden niin suosiessa ensi viikon keskiviikkona.

Työmaan vastaava Jussi Leppäranta on parhaillaan lomilla. Työmaainsinööri Matti Vainio kertoo miehiä olevan töissä nyt alun toista kymmentä. Kun sähkö- ja LV-ammattilaiset saapuvat, kohoaa työntekijämäärä jo noin 30–40:een.

– Aika pian pohjan jälkeen täällä alkaa seinäelementtien pystytys, joka ajoittuu elokuun loppupuolelle. Seinät tehdään myös lohkoittain, kerros kerrokselta ja niiden välissä on holvivalu, Matti Vainio selvittää tulevaa.

Ensimmäisenä tehdään noin 70 neliön kokoinen, jykeväseinäinen väestönsuoja. Vesikaton valmistuminen ajoittuu loppuvuoteen. Sitä edeltää kohteen huputus noin marraskuussa, mikä onkin pääosin muuttanut talvirakentamisen luonteen Suomessa.

– Vesikattoa tehdään talvella, kokonaan sääsuojassa. Työt helpottuvat ja myös muuraus tehdään sääsuojan alla. Monta työvaihetta saadaan valmiiksi samojen telineiden ja samojen suojien alla.

Rakennuksen seiniksi tulee kantavat elementit ja niiden verhoksi julkisivumuuraus. Se tehdään paikan päällä. Kohteen yleisaikataulun mukaan edetään täysin aikataulussa. Rakennuksen luovutus kohteen tilaajalle on vuoden päästä, ensi vuoden heinäkuussa.

– Kohde on herättänyt hyvää pöhinää alueella! Matti Vainio arvioi.

Rakennuskustannuksiksi on laskettu yli 10 miljoonaa ja summa on sidottu indeksiin. Merkittäviä nostavia tekijöitä ei ole ilmaantunut.