Vuonna 2013: Somerniemeläinen ruuhi on sulavalinjainen ja hyvä soudettava

0

Somero-lehti 12.7.2013

Teksti ja kuvat Kira Kauppi

Koko perheen tapahtuma Suviheinäsoutu vietettiin helteisessä säässä Härkälän rannalla. Partiolaiset olivat paikalla opastamassa kanoottimelonnassa, lapsille oli ötököiden ja eliöiden tunnistusta sekä leikkejä. Somerniemeläinen Pentti Manner laski vesille itse tekemänsä ruuhen, joka on ollut siskonsa ja tämän miehen käytössä 20 vuotta.

– Sitä on hoidettu hyvin, joten se on vielä oikein hyvässä kunnossa. Seuraavaksi pitäisi varmaankin tehdä ruuhi itselle. On päässyt käymään vähän niin kuin suutarin lapsille, 30 venettä valmistanut Manner puhelee.

Hän sanoo, että ruuhen valmistus vaatii keskittymistä ja aikaa, jota ei tällä hetkellä riitä tarpeeksi rakennustöiden ohella. Aikaisemmat ruuhet ovat valmistuneet pääosin tilaustöinä.

– Jos parin kolmen vuoden päästä vähennän työntekoa, ehkä silloin alan tehdä uutta venettä. Poika ja vävy ovat osoittaneet kiinnostusta homman opetteluun, joten he osallistuvat mahdollisesti valmistukseen.

Mänty valmistusaineena

Manner kertoo oppineensa ruuhenteon isältään ja tämän veljeltä.

– Olen kolmas sukupolvi, joka näitä tekee. Isoisä opetti taidon isälleni ja tämän veljille, he opettivat minulle. Ruuhia on erilaisia ja meidän suvun ruuhet on valmistettu siinä mielessä, että ne olisivat hyviä soutaa ja sulavalinjaisia.

Ruuhi eroaa tavallisesta soutuveneestä tasapohjalla, kaaristaan ja päädyistään. Vene valmistuu mäntylaudasta, joka on sahautettava tukista, koska oikeanlaista lautaa ei kaupasta saa.

– Hankainpuut tehdään koivusta ja airot kuusesta. Kaaret valmistetaan männyn oksista.

Jos Mannerilla on ainekset valmiina ja aikaa, hän tekee ruuhen kymmenessä päivässä.

– Silloin täytyy olla taito jo selkärangassa. En tiedä tällä seudulla ketään toista ruuhen tekijää, mutta kyllä taidon oppii, jos asiaan vain perehtyy.

Mäntylaudasta valmistettu ruuhi vaatii omistajaltaan innostusta ylläpitoon. Tervausta on uusittava tarpeen mukaan.

– Ruuhi on hyvä kalastusvene, koska se on vakaa ja kulkee matalissakin vesissä. Tietysti se myös istuu hyvin suomalaiseen mökki- ja järvimaisemaan.