Yhteistyössä on voimaa!

0

Jälleen tänä kesänä useat matkabloggaajat ja matkailusta kirjoittavat toimittajat ovat olleet ällistyneitä Someron runsaasta ja monipuolisesta matkailutarjonnasta.
Someron monipuolisuus ja matkailukohteiden kirjo sekä kohteiden kova taso loksauttaa lähes kaiken kokeneiden maailmaa ja Suomea aktiivisesti kiertävien matkaajien suun hämmästyksestä auki.
On hienoa saada tehdä Someroa tunnetuksi yhteistyössä Someron kaupungin ja yrittäjien kanssa.
Keskusteluissa somerolaisten yrittäjien kanssa nousee esiin monia kysymyksiä; etenkin moni muualta Somerolle muuttanut pohtii, miksi ei-syntyperäisen somerolaisen on vaikeaa saada hyväksyntää Somerolla? Miksi asiakkaina ja tapahtumien osallistujina on niin vähän somerolaisia?
Minulla ei ole, osa-aikasomerolaisena ja somerolaiseen mielenmaisemaan jo lapsuudesta lähtien tutustuneena, vastauksia.
Usein mietin, miten Somero voisi olla vielä nykyistäkin kukoistavampi ja huikeampi paikka niin Somerolla asuville kuin Somerolla vieraileville, jos esimerkiksi sanat yhteistyö ja yhteisöllisyys oikeasti ja aidosti tulisivat sanojen tasolta konkretiaksi niin, ettei kukaan kokisi joutuvansa yhteistyön ja yhteisöllisyyden ulkopuolelle.
Paljon tehdään, yksin ja yhdessä, mutta omissa porukoissa, ei ”tuon” tai ”noiden” kanssa.
Yhden yrityksen menestys ja matkailijavirta ei ole pois keneltäkään muulta. Mitä enemmän Somerolla on kohteita, joihin tullaan ympäri Suomen, sitä enemmän mahdollisuuksia asiakasvirtaan on kaikilla muillakin yrityksillä.
Somerolla on valtavasti potentiaalia houkutella niin matkailijoita kuin asukkaitakin.
On huikeaa, että Somerolla on paljon niitä, jotka ideoivat ja kehittävät uutta. Ihan jokainen idea ei ehkä kanna eikä jokainen kokeilu onnistu, mutta onnistumisen mahdollisuudet kasvavat, jos ja kun ideoijia ja uuden kehittäjiä tuetaan ja kannustetaan sen sijaan, että jupistaan negatiivista selän takana ja katsotaan tympeästi nenänvartta pitkin. Minulle on elämä Somerolla, Suomessa ja maailmalla tarjonnut oivalluksen siitä, että todellinen sivistys mitataan sillä, miten kohtelemme muita ihmisiä – myös silloin kun nämä eivät ole paikalla.
Sydämellinen kiitos ja nöyrä kunnioituksen kumarrus kaikille niille, joiden ansiosta voin minäkin aidon ylpeänä Suomessa ja maailmalla kertoa, miten häkellyttävän huikea paikka Somero on.

Päivi Arvonen
toimittaja, valokuvaaja, viestintäammattilainen