Aina vaan pitää näprätä jotain

0
Riia Pyykön mieluisin käsityö näyttelyn töistä on ollut kynttilät ja virkattavat mönkiäiset. Sofia Pyykkö mieltyi tekemään harjaosan päälle kuvioita ja Jaana Pyykkö tykkää painaa kuvioita kankaaseen ja valmistaa niistä vaikkapa pyyhkeitä, laudeliinoja ja saunatyynyjä.

Svenssonin Torpalla on näytillä ja myynnissä Pyykön naisten tekemiä käsitöitä. Asialla ovat olleet Jaana Pyykkö ja hänen äitinsä Eeva Pyykkö sekä Jaanan tyttäret Fiia, Riia ja Sofia Pyykkö sekä Eeva Pyykön sisar Ulla Saarinen.

Eeva Pyykön sisar Ulla Saarinen oli tehnyt käsityönäyttelyyn sukkia ja hartialämmittimen.

– Aina vaan pitää näprätä jotain. Meillä koko suvun naiset ovat virkanneet, neuloneet, kutoneet, askarrelleet… Muistan miten isoäidin sisar Elle oli taitava, kertoo Jaana Pyykkö ylpeänä suvun naisista.

– Kun aikuiset tekivät, me ollaan pyöritty jaloissa ja ympärillä. Siinä on opittu, kai autettu ja jotain saatu aikaiseksikin, pohtii Riia Pyykkö.

Hän muistaa mamman opettaneen hänelle ainakin villasukan tekoa. Muistissa on myös äidin tiukka ukaasi lapsille: Silitysrautaan ja ompelukoneeseen ei saa koskea.

– Se johtui siitä, että omistan teollisuusompelukoneen. Jos sille sattuu jotain, niin korjaajaa on vaikea saada, minun työni seisoo eikä asiakas saa tavaraa, selvittää Jaana Pyykkö, joka valmistaa käsitöitä myyntiin omalla toiminimellään.

Jaana Pyykkö valmistui nuorena mallipukinevalmistajaksi.

– Päivääkään en ole sitä työtä tehnyt, vaikka apua siitä on ollut tässä nykyisessä hommassani.

Hän työskenteli Nokialla, kokosi puhelimia. Äitiyslomien jälkeen töitä ei enää riittänyt ja hän ryhtyi lämmittelemään käsityöharrastuksesta ammattia. Nyt käsityöt ovat hänen päätyönsä ja hän tekee tilauksesta pääasiassa käyttötekstiileitä.

Svenssonin Torpalla on muun muassa itse tehtyjä kynttilöitä ja painettuja tekstiilejä.

Tyttärille, kahdelle ruokakaupan myyjälle ja yhdelle lastenhoitajalle, käsityöt on harrastus; rakas sellainen.

– Se on vastapainoa työlle, mutta varmaan siinä myös innostuu, kun saa aikaiseksi ja näkee heti, mitä on tehnyt, pohtii Sofia Pyykkö.

– Sillä saa vapaan ajan kulumaan, kun ei ole treenejä ja pelejä. Eikä tule vastattua sohvan ja telkkarin vahvaan kutsuun. Televisiota katsellessa samalla tulee usein kyllä näprättyä jotain, tuumaa Riia Pyykkö, joka harrastaa salibandya, kuten siskonsa Fiiakin.

– Harrastaminen voi kyllä lähteä vahingossa lapasesta. Aikaa kuluu, kun oikein innostuu jostakin ja keskittyy siihen, toteaa Sofia Pyykkö.

Niin kävi hänelle, kun äkkäsi kuvioinnilla saavansa harjojen päällisen mukavan näköiseksi. Idean hän sai zombailemalla netissä ja kehittelemällä aihiota omanlaisekseen.

Riia Pyykkö väkästi eläinaiheisen koristeen ikkunaan.

Pyyköt saavat ideoita käsitöihin muun muassa lehtiä selaillessa ja Facebook-sivuilta, Pinterestistä ja Youtubesta, josta voi myös katsoa videoita ja ohjeita. Virikkeitä saa myös kierrellessä kirpputoreilla, myyjäisissä, tapahtumissa ja kaupoissa.

– Jokin päässä napsahtaa, että tuo voisi olla hyvä idea. Usein aihe jää muhimaan. Sitten sitä on vaan ryhdyttävä hullun lailla kokeilemaan, nauraa Jaana Pyykkö.

Pyyköt ottavat mielellään vastaan vinkkejä ja ideoita.

Tuotekehittely vie aikaa. Se vaatii materiaalin ja tekokeinojen kokeiluja, mittaamisia ja pähkäilyjä. Yksi Riia Pyykön kokeiluista on kuutiokynttilä, joka on koottu useammista palloista. Kun hän näki sellaisen, muoto herätti mielenkiinnon. Muotin tekemiseen meni aikaa.

– Piti keksiä joku joululahjaidea. Nyt olen tehnyt kynttilöitä kasamäärin ja kuluttanut muotteja loppuun. Mutta yhtään kynttilää ei ole vielä jäänyt itselle poltettavaksi, tokaisee Riia Pyykkö, joka asuu Salossa, kuten äitinsä ja sisarensakin. Jaana-äiti on kotoisin Somerolta, jossa hänen äitinsä edelleen elelee.

Jaana Pyykkö painaa kankaisiin asiakkaan haluamat tekstit ja kuviot. Hänellä on toiminimi, jonka suosituimpia artikkeleita ovat pyyhkeet, joilla saa koiran tassut puhtaiksi.

Kankaanpainanta on mieluisinta Jaana Pyykölle. Hän on tehnyt lukuisan määrän t-paitoja, vessapaperirullan pidikkeitä, käsipyyhkeitä, laude- ja leivontaliinoja, joihin on painanut kuvioita. Materiaalina ovat pääasiassa puuvilla ja pellava.

Hikiliinojen painatus alkoi omien lasten joukkueharrastuksista. Sana on kiirinyt. Nyt Jaanan kuvioimiin kankaisiin pyyhitään hikeä useilla paikkakunnilla monissa lajeissa.

Jaana Pyykkö sanoo käsityöharrastuksen kivunneen uuteen nousuun.

– Etenkin käyttötekstiilin arvostus on kasvanut. Ihmisillä on rahat vähissä: he ostavat mieluummin käyttötavaraa kuin taidetta.

– Sitä paitsi tekstiili menee pieneen tilaan, ja on helppo ja halpa lähettää postitse, tietää Jaana Pyykkö.

– Kun tekee itse, ymmärtää ja arvostaa myös toisen työtä, tähdentää Sofia Pyykkö.

Jaanan tekstiilit – sukupolvesta toiseen Svenssonin Torpalla elokuun loppuun saakka.