Sadonkorjuukausi on alkamassa ja kasvukauden varrella koettiin monia haasteita. Poikkeukselliset säät ovat totta niin Suomessa kuin koko maailmassa, mistä johtuen täällä vaivasi alkukauden kuivuus, ja sitä seuraavana heinäkuun märkyys.

Ilmastonmuutoksen myötä olosuhteet ovat muuttumassa peruuttamattomalla tavalla myös kasvinterveyden näkökulmasta, josta asiasta kirjoitti perjantaina Maaseudun Tulevaisuus.

Mitä lämpimämmäksi ilmasto Suomessa muuttuu, sitä todennäköisemmin saamme riesaksemme myös sellaisia kasvintuhoojia, joita vastaan suomalainen ruuantuotanto ei ole vielä joutunut kamppailemaan, lehti kirjoittaa.

Ilmastonmuutoksen ohella uusia kasvinterveysuhkia tuovat kasvien lisäysaineistojen ja elintarvikkeiden maahantuonti sekä väestön jatkuva liikkuvuus. Ihmisten ja erilaisten tuotteiden mukana matkaavat monet taudit, tuholaiset ja rikkakasvit.

Suomi ei elä enää eristyksissä. Muuta Eurooppaa viileämmästä kasvukaudesta ei enää jatkossa ole Suomen turvaksi.