Eläkeliiton väki suunnisti Hovimäessä

0
Suunnistusviestin vauhdikasta alkuunlähtöä Hovimäen metsikössä.

Valtakunnallisessa kisassa 104 kilpasuoritusta

Teksti ja kuvat Olivia Luhtala

Someron Esan suunnistusjaoston ja Eläkeliiton Someron yhdistyksen yhteistyönä järjestetyt Eläkeliiton valtakunnalliset suunnistusmestaruudet kilpailtiin tiistaina. Kilpailukeskuksena toimi Hovimäen leirintäalue.

Tapahtumassa oli mukana 79 henkilökohtaisen kilpailun suunnistajaa, 9 viestijoukkuetta, 5 kuntosuunnistajaa sekä yli 30 talkoolaista ja muuta järjestäjää. Kilpailusuorituksia tehtiin päivän aikana 104.

– Me aloitimme järjestelyt maaliskuussa 2022, sanoo kilpailunjohtaja Olli Nuotio.

Ensimmäisenä järjestelytiimin piti anoa lupa kisan pitämiseen Somerolla ja päättää, missä kilpailu järjestetään. Hovimäki valikoitui paikaksi hyvän ja helposti rakennettavan kilpailukeskuksen takia.

– Tässä on erikseen maasto sekä henkilökohtaiseen kilpailuun että viestiin, Nuotio perustelee.

Aamupäivällä pidetty henkilökohtainen kilpailu pysyi suurimmalta osalta Helsingintien pohjoispuolella, kun taas iltapäivällä lähtenyt viesti kierrettiin eteläisellä puolella tietä.

– Ensinnäkin maasto on sellainen, ettei ole suuria korkeuseroja eikä isoja risukoita, ja Hovimäki on kilpailukeskukseksi erittäin sopiva, jatkaa ratamestarina toiminut Osmo Kiiski.

Kiisken mukaan ratoja suunnitellessa oli tärkeää ottaa huomioon kilpailijoiden ikäryhmä. Maaston vaikeakulkuisimmat osat pitää jättää ratojen varrelta pois, jotta kaikki pääsevät metsässä kulkemaan.

– Aika positiivinen vaikutelma jäi. Ainoastaan tämä sää petti vähän. Odotimme parempaa säätä, toteaa ratamestari sateisen kilpailupäivän onnistumisesta.

Rauli Helkkula tuo Kalannin viestijoukkueen ensimmäiseltä osuudelta vaihtoon.

Osallistujat olivat järjestelyihin tyytyväisiä. Markku Ritanotko ja Rauli Helkkula suunnistivat henkilökohtaisessa kilpailussa H70-sarjan kulta- ja hopeasijoille.

– Kaikki on ainakin tähän asti mennyt ihan niin kuin suunnistuskisoissa pitääkin mennä, vahvistaa Ritanotko yksilökilpailun palkintojenjaon jälkeen.

Yksilökisan mitalien lisäksi heidän edustamansa Eläkeliiton Kalannin yhdistyksen joukkue vei voiton viestin H200-sarjasta.

H70-sarjan palkintojenjako. Ensimmäisellä sijalla Markku Ritanotko, toisella sijalla Rauli Helkkula ja kolmantena Erkki Pokela, joka edustaa Eläkeliiton Luumäen yhdistystä. Palkintoja jakamassa Eläkeliiton Liikuntasuunnittelija Outi Kokko-Ropponen sekä Someron yhdistyksen puheenjohtaja Teuvo Jokinen.

Miesten viestissä oli kaksi sarjaa, H200 ja H230. Numero kuvaa joukkueen kolmen jäsenen yhteenlaskettua vähimmäisikää. Naisten viestissä puolestaan oli vain yksi sarja: D140. Naisten joukkueeseen kuului kaksi juoksijaa.

– Me edustetaan Kalannin yhdistystä, vaikkei kumpikaan asuta Kalannissa, sanoo Rauli Helkkula.

Molempien miesten suunnistusseura taas on Turun Metsänkävijät, ja he kertovatkin olevansa innokkaita suunnistajia ja suunnistuskilpailuissa kävijöitä.

Kesällä he viettävät lähes joka viikonlopun kilpailuissa.

– Nyt eläkeläisenä se on vähän niin kuin ammatti, Helkkula kuvailee.

Mitaleista huolimatta miehet löytävät vielä vähän parannettavaa suunnistuksestaan.

– Pikkuvirhein selvittiin, että ei mitään katastrofaalista tullut. Tommoista pientä normaalia puolen minuutin tai minuutin virhettä tahtoo tulla, analysoi Ritanotko suoritustaan 2,7 kilometrin kilpailuradalla.

– Ihan hyvä suoritus. Pieniä virheitä tuli, mutta se kuuluu suunnistukseen, Helkkula jatkaa.

– Tämä oli aika haasteellinen maasto.

Heidän mielestään Hovimäen maastosta tekee vaikean peitteisyys. Vaikka korkeuserot ovat pieniä, tekee paikoin heikko näkyvyys suunnassa pysymisestä hankalaa. Tarkkuus on siis tärkeää.

Ritanotko ja Helkkula ovat käyneet Eläkeliiton suunnistusmestaruuskisoissa jo yli 15 vuoden ajan.

– Siitä asti, kun 55 vuotta täytin ja pääsin mukaan, olen ollut lähes joka vuosi, Ritanotko kertoo.

– Paljon on kierretty, yhtyy Helkkula.

– Sosiaalinen merkitys näillä tapahtumilla on iso, sanovat miehet.

– Tuttuja näkee. Täällä on mukavaa porukkaa ja mukava henki.