Heinäkuu oli paikoin ennätyssateinen ja helteet olivat harvassa. Vaikka ilmastonmuutos merkitsee yleisesti säiden lämpenemistä, niin muutokset maapallolla ovat huomattavan vaihtelevia. Ennustetaan, että tulevaisuuden Suomessa sataa enemmän kuin nyt.

Noin vuoteen 2020 saakka sademäärät kasvavat lähes yhtä nopeasti kaikkien skenaarioiden eli kasvihuonekaasupäästöjen mahdollisten kehityskulkujen mukaan. 2050 vaiheilla vuotuinen sademäärä olisi keskimäärin noin 6–11 prosenttia suurempi kuin jaksolla 1981–2010.

Vuosisadan jälkipuolen sadeolot riippuvat huomattavasti kasvihuonekaasujen päästöjen suuruudesta. Päästöjen jatkuva kasvu runsastuttaisi sateita noin 20 prosentilla. Tällöin Suomessa sataisi saman verran vettä kuin nykyään monin paikoin Englannissa.

Se on monelle yhtä kuin lunta tupaan, joka on Suomeen odottanut alati kasvavaa lämpösummaa.