Lähestyvä koulujen alku tuo sadattuhannet lapset ja nuoret liikenteeseen. Koululaiselle kertyy lukuvuoden aikana lähes 400 matkaa koulun ja kodin välillä, joista jokainen voi olla tärkeä osa päivittäistä liikuntaa.
Aktiivisten koulumatkojen tärkeys korostuu koko ajan, sillä vain noin kolmasosa lapsista ja nuorista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Koulu- ja työmatkapyöräilyn edistäminen on myös osa Petteri Orpon hallituksen Suomi Liikkeelle -ohjelmaa.
Somerolla uusi lukukausi alkaa 10.8. Selvää on, että kaikkien ei ole mahdollista esimerkiksi pyöräillä kouluun, koska matka on siihen liian pitkä. Mutta voisikohan siitä osan vaikka pyöräillä ja nousta kyytiin kuljetukseen hiukan kauempaa kuin lähimmältä pysäkiltä?
Koulumatkojen arvokkuus piilee siinä, että ne voivat kerryttää viikkoon monta tuntia rentoa liikuntaa, jota varten ei tarvitse erikseen järjestellä aikaa tai harrastuskyytejä. Pyöräily on lasten ja nuorten suosituimpia liikuntamuotoja, ja kävelyn ja pyöräilyn väylät heidän eniten käyttämiään liikuntapaikkoja. Matkan ei tarvitse olla pitkä tuottaakseen paljon hyötyä.