Katutanssit tanssitaan tällä viikolla normaalia juhlavammissa merkeissä, sillä ilmaisesta suurtapahtumasta on saatu nauttia jo 20 vuotta.

Lehtileike ensimmäisistä Katutansseista vuodelta 2004.

Katutanssit sai alkunsa, kun joukko somerolaisia pienyrittäjiä aloitti markkinointiyhteistyön Somero Sydämessä -nimen alla.

Ryhmä halusi kertoa palveluistaan myönteisessä hengessä, ja katukarnevaali vaikutti sopivalta keinolta.

– Pääkadun sulkeminen ja kansan houkutteleminen tanssimaan kadulla kuulosti täysin pähkähullulta idealta, kertoivat Ulla Hautamäki ja Antti Vaselius vuonna 2004 Somero-lehdelle.

Idean keksinyt kaksikko houkutteli mukaan yhteensä 13 yritystä.

– Kyllä yrittäjien täytyy pitää älämölöä. Eihän meitä muuten muisteta. Vaikka tapahtuma on vasta edessä, sain jo hyvää palautetta. Mieltä lämmitti, kun toinen somerolaisyrittäjä kannusti, että hyvä kun jotain järjestetään, kertoili MatkaSomeron yrittäjä Seija Ylitalo tuolloin lehden haastattelussa.

Esiintymässä tansseissa olivat somerolainen rock-bändi D´partment, Mika Raittilan tanssiorkesteri sekä Antti Toukkarin ja Pekka Leppälän jazz-duo.

Tapahtuman jälkeen julkaistun uutisen mukaan ensimmäisiin tansseihin osallistui noin 2000 kävijää.

Katutanssit ovat olleet jo vuosia pääosin näiden viiden naisen työn tulosta: Anne Laaksonen (edessä vas.), Heidi Mäkinen, Elina Riikonen, Päivi Älli (takana vas.) ja Silja Kaija.

Nykyään tapahtuman virallinen järjestäjä on Somero Sydämessä ry ja eritoten sen hallitus. Katutanssien perustajajäseniä ei enää ole mukana.

– Alusta lähtien Katutanssit on järjestetty joka vuosi, paitsi korona-vuotena ja silloin kun Joensuuntie oli remontissa. Silloinkin pidimme tanssien hengessä jonkinlaiset remontinvalmistujaisjuhlat ja kutsuimme Laura Voutilaisen laulamaan Joensuuntielle pystytetylle lavalle, Riikonen kertoo.

Päävastuu tansseista on viisikolla, johon kuuluvat yrittäjät Elina Riikonen, Heidi Mäkinen, Silja Kaija, Anne Laaksonen ja Päivi Älli.

Talkooporukka jaksaa paahtaa tapahtuman eteen vuodesta toiseen.

– Yhteistä meillä on ainakin se, että olemme kaikki jäätäviä tahtonaisia, Elina Riikonen toteaa.

– Aina mennään läpi harmaan kiven. Mitä vaikeampi haaste, sen varmemmin se selätetään. Me tykätään haasteista.

Apuna viisikolla on joukko muitakin somerolaisia yrittäjiä, joista osa kustantaa esimerkiksi esiintyjiä, osa tarjoaa työpanoksensa ilmaiseksi.

Kaupungilta yhdistys anoi ja sai tänä vuonna tapahtuma-avustusta 4 500 euroa.

Tunnelmia vuoden 2009 Katutansseista.
Vuoden 2007 tanssitunnelmia.
Katutansseissa 2019 nähtiin rivitanssia.

Tapahtuma on ilmainen ja avoin kaikille. Se on myös osoittautunut suosituksi kohtaamispaikaksi, jonne esimerkiksi paikkakunnalta pois muuttaneet saapuvat tapaamaan tuttuja.

Osa keskusta liikkeistä on avoinna pidempään, mutta myös myyntipisteitä on tulossa tapahtumapaikalle.

– Tämä tapahtuma ei profiloidu mihinkään yksittäiseen liikkeeseen, vaan on avoin kaikille. Kuka tahansa voi tulla pystyttämään myyntikojunsa, paikat ovat tosi halpoja ja yhdistyksen jäsenille jopa ilmaisia. Meillä on myös tarjolla telttoja, Riikonen mainostaa.

Tänä vuonna tansseilla nähdään muun muassa samba- ja rumpuryhmä sekä Joku paikallinen bändi, englantilainen Killerbeez -bändi ja laulaja Patrik Eriksson. Paikalla on myös pientivoli, liikennepuisto, ankkarodeo, ponitalutusta ja myyntikojuja.

Lisäksi entisen M-Marketin pihassa on harrasteajoneuvoja.

Katutanssit lauantaina 5.8. Joensuuntiellä