Kesän päätöksenä Sekasointuja

0
Sopraano Lotta Aakko on Onervan roolissa.

Someron Kulttuurin kesäkausi päättyy Sekasointuja-esitykseen Kiiruun talolla torstai-iltana 31.8.

Teatteri Saagan tuotanto, musiikillinen monologi Sekasointuja kertoo runoilija L. Onervan dramaattisen kasvutarinan. Esitys kuvaa nuoren Onervan kamppailua lapsuuden traumojen, yhteisön odotusten ja itsenäistymispaineiden myllerryksessä. Erityisesti Onervan elämää varjosti hänen mieleltään sairaan äidin epäselvä kohtalo, joka jätti jälkeensä parantumattoman haavan.

Esityksessä kuullaan Onervan runoja, erityisesti hänen ensimmäisestä, 22-vuotiaana kirjoittamasta runokokoelmasta Sekasointuja, sekä runoihin sävellettyjä lauluja.

Onervan roolissa nähdään sopraano Lotta Aakko, musiikista ja äänimaailmasta vastaa kitaristi Jaakko Rosnell. Esityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Niina Aho.

Sekasointuja sai ensi-iltansa Oulussa 2021 ja on sen jälkeen kiertänyt eri puolilla Suomea.

Runoilija Hilja Onerva Lehtinen (1882–1972) eli nuoruutensa aikana, jolloin naisen asema oli tiukasti rajattu, eikä tie taiteilijaksi ollut itsestään selvä.

Onervan aikakaudelleen epäsovinnainen elämäntapa ja moderni ote kirjallisuuteen herätti aikanaan paljon pahennusta. L. Onerva oli taiteen edelläkävijä ja itsenäinen oman tien kulkija, jonka elämänvaiheet liikuttavat ja puhututtavat nykyäänkin.

L. Onerva kirjoitti myös novelleja ja romaaneja sekä toimi suomentajana ja kriitikkona. Teoksissaan hän käsitteli usein naisen elämään kuuluvia vapauden ja sitoutumisen välisiä risti­riitoja.