Laulu on kansan sielu

0
Tilaisuudessa sai tanssia paikallaan tai salin edessä, jos halusi ja intoutui.

Teksti ja kuvat Tarja Kauppinen

Ukrainalaisten itsenäisyyspäivä juhlaa vietettiin jo toisena vuonna peräkkäin seurakuntakeskuksessa. Juhlaa oli järjestämässä muiden muassa Sonja Leino Kotimaisen avustustyön liitosta lukuisan vapaaehtoisjoukon avustamana.

Isä Viktor Orlov ja äiti Alina Orlova olivat lastensa Glebin ja kolmen kuukauden ikäisen tyttärensä Sofian kanssa saapuneet juhlaan. He ovat alunperin kotoisin Mariupolista ja saapuivat Somerolle noin 10 kuukautta sitten.

– Tytär syntyi Turussa. Poikamme Gleb esiintyy lapsikuorossa täällä, he kertoivat.

– Emme usko, että saamme viettää seuraavaa itsenäisyyspäivää Mariupolissa, koska Putin ei pysähdy. Sota ei lopu ennen kuin hän kuolee; häntä pelätään Venäjällä, Viktor Orlov arvioi.

– Itsenäisyys on tärkeintä, koska se on vapautta, he tuumivat.

Viktor Orlov, vieressä poikansa Glebin, ja äiti Alina Orlovalla sylissään kolmen kuukauden ikäinen tytär Sofia. – Itsenäisyys on tärkeintä, koska se on vapautta, he pohtivat.
Jippi-lapsikuoro lauloi johtajanaan Oksana Mukhtarova.

Jippi -lapsikuoro lauloi johtajanaan Oksana Mukhtarova laulut Haukat, Stefaniya ja suomeksi sävelmän Rukous on silta. Hanna Zaichko, Kostiantyn Molchanov ja Mark Vdov esittivät kappaleet Hallejuja ja Nadija ye, toivoa on. Tulkkina tilaisuuden ajan oli Maryna Ivanenchuk ja juhlapuheen piti Oleksander Strilchuk.

– Tänään on vaikeaa juhlia itsenäisyyspäivää, koska juhla merkitsee iloa ja Ukrainassa monet menettävät henkensä. Monet ihmiset taistelivat jo vuosien ja vuosisatojen aikana Ukrainan vapauden puolesta Moskovan hallintoa vastaan ja menettivät henkensä. Vapaus, itsenäisyys ja riippumattomuus ovat tärkeitä ihmiselle. On olemassa myös monenlaisia muita vaikeita riippuvuuksia ja sairauksia, joita vastaan ihminen voi joutua taistelemaan, kuten esimerkiksi huumeet ja alkoholi. Niistä voi vapauttaa yksin Jeesus Kristus. Raamatussa sanotaan: ”Jos Poika vapauttaa teidät, te olette todella vapaita”.

Olga Markova lauloi laulut Vene ja Virtaava vesi.
Oleksandra Fsymborovych tanssiesityksen lumoissa.

Oleksandra Fsymborovych tanssi, Olga Markova lauloi laulun Vene, joka kertoo, kuinka rakkaus varmasti voittaa tämän kauheuden sekä laulun Virtaava vesi, kuinka jokainen päivä on ihmisen elämässä tärkeä. Oksana Mukhtarova lausui kiitossanat.

– Kiitos kaikille, jotka tulivat jakamaan suurta juhlaa kanssamme. Vietämme sitä toista kertaa peräkkäin Suomessa. Maassa, joka antoi meille suojan; maassa, jossa on jaloja ihmisiä. Olemme erittäin kiitollisia suomalaisille ja ylistämme Jumalaa. Laulu on kansan sielu. Kovin odotamme, että Ukraina voittaa sodan, hän toivoi.

Myös Sonja Leino kiitti ja toivotti siunausta lopuksi paikalla olijoille ja Ukrainan valtiolle.

– Kiitos myös luterilaiselle seurakunnalle, kun saimme käyttöömme tämän kauniin juhlapaikan.