Lukumummit Marathonissa

0
Suomi-koulu Ateenassa. Opettaja Pauliina Mäkinen-Loukon (oik.) kanssa aloitetaan lukumummiyhteistyö syksyllä. Kuvassa Pauliinan vieressä lukumummit Liisa Penttilä, Maarit Halme, Pirjo Nuotio ja opettaja Nella-Mari Lindberg.

Teksti Maarit Laurento

Eurooppalaisten maaseutukoulujen digitalisaation edistämistä käsittelevä kesäkoulu järjestettiin heinäkuun ensimmäisellä viikolla Kreikassa. Kymmenettä kertaa järjestetyn kesäkoulun tavoitteena oli löytää keinoja siihen, miten maaseutukoulut voivat toimia maaseutuyhteisön vireinä oppimiskeskuksina. Mukana oli 140 opettajaa ja koulun kehittäjää kymmenestä EU-maasta, Suomen ja Kreikan lisäksi muun muassa Portugalista, Irlannista, Italiasta, Espanjasta ja Kyprokselta sekä myös Brasiliasta. Somerolta mukana oli Lukumummien lukupäivät -projekti: luokanopettaja Nella-Mari Lindberg, lukumummit Liisa Penttilä, Pirjo Nuotio ja Maarit Halme sekä projektin vetäjä Maarit Laurento. Toinen suomalainen edustus oli Raahesta; Petra Mikkilä ja Hanna Korteniemi toisen asteen koulutuskeskus Brahesta. Lukumummit (laitteita Kirkonmäen ja Oinasjärven kouluihin) ja Brahe saivat molemmat EU:n koulujen digitalisaatiorahoituksen syksyllä 2022.

Viikko oli tiivis seminaarikokonaisuus mielenkiintoisten esitysten ja työpajojen merkeissä, joissa käsiteltiin muun muassa innovatiivista pedagogiikkaa, käytännön opetusideoita ja opetusteknologiaan liittyviä teemoja. Seminaaripäivissä oli mukana toiminnallisia ideoita opetukseen, keskusteluja ja ryhmätöitä muiden maiden osallistujien kanssa sekä omien projektien esittelyä. Lisäksi pohdittiin koulujen keinoja STEM-aineiden opetukseen (Science, Technology, Engineering, and Math education), muun muassa astronomiaan liittyviä teemoja kuten asteroidien havaitsemista ja avaruuspukusimulaattoriin tutustumista.

Nella-Mari Lindberg kuvaa viikon antia: ”Oli mielenkiintoista keskustella eri puolilta Eurooppaa tulevien opettajien kanssa. Haasteet olivat yllättävän samankaltaisia. Toki mukava oli huomata, miten Suomessa olimme monia maita pidemmällä digitaalisten laitteiden käytössä kouluarjessa. Joitakin esiteltyjä sovelluksia ja yhteisiä harjoituksia on varmasti luvassa Kirkonmäellä.”

Matkamme yhtenä tavoitteena oli löytää yhteistyöluokka Lindbergin 4. luokalle Kirkonmäen kouluun. Yhteiset lukemiseen liittyvät intressimme kohtasivatkin irlantilaisen Malahide Portmarnock -koulun kanssa. Rehtori Emer Hoy ja apulaisrehtori Lorcan Smith ovat luoneet innovatiivisia digitaalisia opetusideoita omaan kouluunsa ja kiinnostuivat etälukuprojektistamme. Pilottikokeiluun palaamme heidän kanssaan syksyllä.

Maratonjuoksun maali Ateenan stadionilla.

Kuuman ja helteisen Ateenan sijaan kesäkoulu järjestettiin rannikolla Marathonissa, Golden Coast -hotellissa. Lämpöä riitti sielläkin, mutta Egeanmereltä sopivasti puhaltava tuuli teki viikosta miellyttävän, ja ilmastoiduissa seminaarisaleissa oli aika ajoin niin viileää, että taukojen aikana ulkona oli varsin mukavakin lämmitellä.

Paikka oli meille monella tavalla mieluisa eikä vähiten siksi, että lukumummit Liisa Penttilä ja Pirjo Nuotio ovat myös maratoonareita, ja Pirjo on juossut yhden kahdeksasta maratonistaan nimenomaan Kreikassa.

Pääsimme myös käymään kuuluisalla Marathonin kentällä, josta lähetti ja sanansaattaja Feidippides syyskuussa 490 eaa juoksi 42,195 kilometrin matkan Ateenaan kertomaan persialaisia vastaan käydyn Marathonin taistelun voitosta. Kävimme siis kestävyysjuoksukilpailun syntysijoilla, ja maratonjuoksun maalin, Panathinaïkó-stadionin (”kaikkien ateenalaisten stadion”), puolestaan näimme Ateenan retkellä.

Pirjo Nuotio muisteli omaa juoksuaan 1980-luvulta: ”Ajoimme nyt retkibussilla lähes 35 kilometriä sitä samaa maratonreittiä, jota minäkin silloin juoksin. Tuttuja maisemia! Stadionin näkeminen oli aivan yhtä sykähdyttävää ja juhlallista kuin vuonna 1984 maaliin saapuessani. Matkasta jäi mukavat muistot.”

Kävelyretkellä ja meren aalloissa

Hotellin edustalta pääsi kävelyretkille pitkin Egeanmeren rannikkoa pienten kylien läpi. Tätä hyödynsimmekin aamuvarhain, minkä jälkeen oli virkistävää vielä käydä aamu-uinnilla meren aalloissa ennen seminaaripäivän alkua. Ja kilometrimäärä aamulenkeillähän oli tietysti juuri se 4,2195, koska Marathonissa olimme.

Liisa Penttilä kommentoikin: ”Aamulenkeillä ilma oli lämmin, muttei vielä liian kuuma. Saimme ihailla hienoa auringonnousua joka aamu ja seurata kissojen heräämistä rannalla uuteen aamuun. Merivedessä uinti kruunasi aamun kymmenesosamaratonin.”

Auringonlasku Poseidonin temppelillä. Superkuu nousee hetken kuluttua.

Superkuu Sounionissa

Vaikka seminaari oli tiivis ja kesäkouluohjelma intensiivinen, viikkoon mahtui muutama hyvin järjestetty retkikin. Maanantai-iltapäivällä 3.7. lähdimme kohti Poseidonin temppeliä Sounioniin, joka sijaitsee noin 70 kilometriä Ateenasta kaakkoon. Ateenalaiset rakensivat kreikkalaisen mytologian meren jumala Poseidonille omistetun temppelin noin 444-440 eaa. Sounionin niemelle, jonka purjehtijat näkivät aina ensimmäisenä kotiin palatessaan. Tuona iltana näkyi upea superkuu (täysikuu, joka näyttää tavallista suuremmalta, koska se on ratansa Maata lähimmässä pisteessä), ja juuri silloin Sounionissa sen nousu kuvattiin ja lähetettiin ympäri maailmaa suorana lähetyksenä https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/valtava-superkuu-valaisi-taivaan-katso-videokooste-maailmalta/8732800.

Me ihailimme superkuuta vastarannalta kalaravintolasta, jossa nautimme seitsemän ruokalajin illallisen yhdessä muiden kesäkouluosallistujien kanssa.

Ateena ja Akropolis

Toinen pitkä retki suuntautui Ateenaan ja Akropoliin. Heinäkuun alussa helle oli vielä maltillinen, ”vain 33 astetta”, joten Akropolia ei ollut vielä suljettu. Turisteja oli liikkeellä runsaasti, doorilaistyylinen Parthenon muistutti ylväänä ateenalaisten voitoista ja karyatidi-pylväikkö oli kopionakin vaikuttava. Aitoja veistoksia ihailimme Akropolis-museossa, jonne on pystytetty myös henkeäsalpaava Parthenon-galleria.

Ilta kruunautui souvlaki-illallisella ateenalaisella kattoterassilla.

Maarit Halme kertoo illasta: ”Akropoliilta kävelimme pieniä kujia pitkin läheiseen Taverna Eliaan, jonka terasseilta avautui upea näkymä yli Ateenan kattojen. Illallisemme koostui lähes 10 eri ruokalajista alkaen ihanilla mezedes-alkupaloilla, salaatilla, erilaisilla kasviksilla sisältäen tietysti viininlehtikääryleet. Souvlakit olivat täydelliset ja lopuksi vielä makea baklava-leivonnainen. Hämärtyvässä Ateenan yössä ilta oli ikimuistoinen!”

Suomi-koulusta yhteistyökumppani

Matkamme toinen tavoite oli aloittaa lukumummiyhteistyö Ateenan Suomi-koulun kanssa. Olimme sopineet jo ennakkoon tapaamisen opettaja, kanttori ja kuoronjohtaja Pauliina Mäkinen-Loukan kanssa kotiinpaluupäiväksemme, ja tapasimmekin hänet Suomi-koulussa Merimieskirkon tiloissa Ateenan vanhassa kaupungissa. Hän esitteli meille viihtyisän kolmikerroksisen huoneiston, jossa silläkin hetkellä oli toimintaa, kirjallisuuskeskustelua englanniksi.

Pauliina Mäkinen-louka ja hänen opettajakollegansa Monika Mavragani ovat kiinnostuneita aloittamaan lukumummikokeilun kanssamme ja sovimmekin jo jatkosta, joten syksylle on tiedossa innostavia lukumummien lukuhetkiä Ateenassa asuvien 3.–4.-luokkalaisten suomalaisten oppilaiden kanssa.