Mietteitä Kalevan kisojen tiimoilta

0
Somerolta maailmalle ponkaissut ja yleisurheilutulosten tietopankki Aulis Tiensuu muistelee menneitä Kalevan kisoja ja somerolaisten mukanaoloa niissä kilpailemassa.

Suomen yleisurheilumestaruuskilpailut Kalevan kisat on pidetty 116. kerran. Kisahistoria alkaa vuodesta 1907. Kisat on pidetty yhtä sotavuotta lukuun ottamatta joka vuosi. Tällä kertaa kisat pidettiin Lahdessa, jossa ne olivat nyt kuudennen kerran.

Itse olen ollut neljissä Lahden kisoissa; vuonna 1985 katsomossa ja sitten kisaorganisaation eri tehtävissä vuosina 2000, 2012 ja 2023. Kisahistoriani alkoi kuitenkin tasan 50 vuotta sitten Hyvinkäällä ja sen jälkeen olen ollut Kalevan kisoissa mukana parisen kymmentä kertaa.

Tämän vuoden kisat olivat sikäli 45 vuoteen ensimmäiset, joissa ei ollut mukana yhtään Someron Esan urheilijaa. Edellisen kerran näin kävi vuonna 1978. Esan Kalevan kisa -historia alkoi vuonna 1958 Pentti Nikulan toimesta ja jatkui katkeamatta vuoteen 1970 vuotta 1967 lukuun ottamatta. Sitten oli kuusi välivuotta, kunnes vuonna 1977 oli Kauko Nyström juniorin vuoro. Isänsä Kauko senior oli Someron Voimaa edustaen ollut mukana Kalevan kisoissa jo vuodesta 1954.

Noissa vuoden 1985 Lahden Kalevan kisoissa oli mukana somerolaisseuroista peräti viisi seiväshyppääjää. Esasta olivat Kauko Nyström jr, Kimmo Kuusela ja Juha Rauhaniemi sekä Voimasta veljekset Jari ja Juha Holttinen. Erikoista Kalevan kisa-historiaa tuokin, että saman lajin osanottajista yhdeltä paikkakunnalta oli neljäsosa.

Esan suurin kisajoukkue oli kolme vuotta sitten Turun Kalevan kisoissa, joissa mukana oli peräti kahdeksan urheilijaa. Menneinä vuosina urheilijoita on ollut mukana eniten seiväshypyssä, alun toistakymmentä. Moukarinheitossa on olut mukana puoli tusinaa ja muutamia myös keihäänheitossa, pikajuoksuissa, kestävyysjuoksuissa, muissa hyppylajeissa ja otteluissa. Mitaleita on kertynyt useita kymmeniä, joista yksin Minna Nikkaselle peräti 15.

Nuorten SM-kisojen osanottajajoukko on ollut lähes katkeamaton myös yli 60 vuoden ajan. Tänä vuonna vain 14-vuotias seiväshyppääjä Paavo Virkki sekä juoksija Veikka Sarén ovat SM-kelpoisia, mikäli Veikan triathlonohjelmansa välistä löytyisi tilaa siihen. Juoksu-uraansa vammavuosien jälkeen jälleen jatkavan parhaimmillaan aivan mitalin tuntumaan päässeen juoksija Linnea Haralan paluuta Kalevan kisoihin toki odotetaan myös vielä.

Someron urheilukenttä oli täydellisessä remontissa vuosina 1979–80 ja nyt jälleen tänä vuonna. Tuosta edellisestä remontista alkoi sitten somerolaisseurojen katkeamaton ketju Kalevan kisoissa. Toivottavasti tämän kertainen kenttäremontti saa aikaan samanlaisen nousubuumin ja somerolaisseurat saavat kasvatettua urheilijoita ensin nuorten SM-kisoihin ja sitten muutaman vuoden päästä myös Kalevan kisoihin.

Someron Esa teki taloutensa lihavina vuosina monen nykyisen huippu-urheilijan eteen työtä, jonka ansiosta he nyt ovat jopa maailman huipulla. Parhaana heistä moukarin nuorten maailman- ja Euroopan mestari sekä ME-heittäjä Silja Kosonen, joka voitti jälleen Lahden Kalevan kisoissa. Hän jatkaa yhtenä lajin suosikkina elokuun lopulla pidettäviin aikuisten MM-kisoihin Unkarin Budapestiin. Lahdessa oli mukana yhteensä kuusi entistä esalaista, joista Kosonen voitti uudella kisaennätyksellä 73,54. Samassa lajissa olivat myös Marika Virtanen ja Johanna Witka, jotka eivät päässeet finaaliin. Henri Liipola, Max Lampinen ja Tommi Holttinen jäivät tällä kertaa niukasti mitalien ulkopuolelle.

MM-kilpailujen lähestyessä tuli samalla mieleen MM-kisahistorian ensimmäiset kilpailut, jotka pidettiin Helsingissä tasan 40 vuotta sitten. Sain silloin olla toimitsijana noissa ikimuistoisissa kisoissa, joissa Tiina Lillak toi kultaa ja Martti Vainio ja Arto Bryggare juoksivat myös mitaleille.

Esasta vauhtia ottaneista nuorista tämän vuoden arvokisaedustukseen ja osin jo menestykseen ovat yltäneet Siljan lisäksi myös Pinja Kärhä, joka voitti myös moukarikultaa Euroopan alle 17-vuotiaiden olympiapäivillä, sekä Lampisen veljekset, joista Mico jo heitti kiekkoa samoissa kisoissa, sekä Max, joka jo vuosi sitten voitti moukarissa nuorten MM-hopeaa ja on tällä viikolla lähdössä Jerusalemiin nuorten EM-kisoihin.

Toivottavasti Someron yleisurheilu saa juuri valmistuneen uusitun urheilukentän myötä uutta puhtia nuorten ja vähitellen myös aikuisten yleisurheiluun. Somerolaisseurojen kunniakkaat perinteet velvoittavat siihen.

Aulis Tiensuu
urheilutoimittaja