Minea Terkolalle pienoiskiväärin SM-hopeaa

0
Minea Terkola (vas.) saavutti SM-hopeaa omalla ennätyksellään 570. Kisan voitti ESF:n Alexandra Rosenlew tuloksella 585 ja kolmas oli Hahlon Sonja Nenonen tuloksella 564.

Lähiajan tavoitteena EM-kisarajojen rikkominen

Teksti Timo Kalenius
Somerolainen, Salon Seudun Ampujia edustava Minea Terkola saavutti Kouvolassa pidetyissä nuorten SM-ammunnoissa hopeaa N18-sarjassa. Kilpailussa ammutaan 50 metrin matkalta pienoiskiväärillä 3×20 laukausta pysty-, makuu- ja polviasennosta.

Pienestä pitäen ammuntaa harrastanut Minea Terkola tuli lajin pariin isoisän ja isän ammuntaharrastuksen kautta ja hänen valmentajanaan on koko harrastuksen ajan ollut isä Janne Terkola.

– Meillä ammunta on aina kulkenut suvussa, jo isän isoisä harrasti ammuntaa ja isä itse pistooliammuntaa. Näin aika luonnollisesti itsekin ajauduin lajin pariin. Muita harrastuksia ei oikeastaan ole ollut, vaan olen saanut ja halunnut keskittyä vain ammuntaan, kertoo Minea Terkola.

– Isä vei isosiskoni ja minut 8-vuotiaana Saloon SaSan ampumaurheilukouluun, jossa saimme tutustua lajiin ja ilmakivääriammuntaan, Minea Terkola jatkaa.

Minea Terkola saavutti jo N16-sarjassa ilmakiväärin SM-kultaa ja nyt N18-sarjassa pienoiskiväärin SM-hopeaa. Ensimmäisen henkilökohtaisen SM-mitali tuli 2019. Tähän mennessä niitä on kertynyt 23; seitsemän henkilökohtaista ja 16 joukkuemitalia sekä lisäksi kuusi joukkue Suomen ennätystä.

Tavoitteena on siirtyä aikuisten sarjoihin hakemaan kokemusta kovemmista kisoista ja toisaalta pyrkiä rikkomaan tulevien nuorten EM-kisojen kisarajat.

Laji vaatii ympärivuotista harjoittelua. Terkola treenaa pääsääntöisesti kaksi kertaa päivässä, viitenä päivänä viikossa. Treenitunteja tulee viikkotasolla 15–35, riippuen onko kyseessä kevyt, perus vai kova viikko. Kilpakaudella treenimäärää kevennetään tulosherkkyyden saavuttamiseksi.

– Ammunnan lisäksi mukana on myös fysiikkatreenit, joissa pidetään yllä etenkin keskivartaloa ja selän kuntoa, kertoo Terkola.

Turun Kerttulin urheilulukiota on jäljellä noin puolitoista vuotta, jonka jälkeen tarkoitus ennen jatko-opintoja on käydä armeija.

– Lukion jälkeen olen ajatellut hakea armeijan urheilukouluun Helsinkiin. Sen jälkeen toivon saavani opiskelupaikan yliopistosta, josta valmistuisin alakoulun luokanopettajaksi.

– Jos innostun enemmän armeijasta, niin ehkä voisin jäädä sinne töihin. Mutta mitään en ole vielä päättänyt. Aika näyttää, mihin lopulta päädyn, pohtii Minea Terkola.