Monilahjakas Olivia Luhtala suuntaa lukio-opintoihin

0
Lukion aloittava Olivia Luhtala on soittanut pianoa pikkutytöstä saakka.

Teksti ja kuva Timo Kalenius

Somerolla asustavalla Olivia Luhtalalla riittää harrastuksia, vaikka muille jakaa. Itse hän ei pidä sitä mitenkään erikoisena, vaan aikaa riittää hyvin kaikille harrastuksille.

Kotona on aina harrastettu niin vanhempien kuin pikkuveljienkin puolelta, joten luonnollista se on hänellekin ollut. Harrastuksista löytyy niin suunnistusta, yleisurheilua, tankotanssia, musiikkiteatteria, valokuvausta kuin pianon- ja kitaransoittoa.

– Oikeastaan kaikki harrastukseni ovat saaneet alkunsa kotoa, kun meillä vanhemmat ja pikkuveljenikin ovat harrastaneet aina useita eri lajeja. Isä valmentaa toisen veljeni jääkiekkojoukkueessa ja äiti on innokas suunnistaja, kertoo Olivia Luhtala.

– Urheilussa ehkä suunnistus on minulle se päälaji yleisurheilun lisäksi. Tankotanssi on tullut mukaan hieman myöhemmin. Musiikissa ykkönen on pianonsoitto, jota olen harrastanut musiikkiopistossa noin viitisen vuotta ja samalla olen käynyt kitaransoiton yksityistunneilla, koska Somerolla musiikkiopistossa ei voi valita toista soitinta sivuaineena, kertoo Luhtala.

– Pianossa soitan klassista pianoa, mutta kitarassa olen valinnut pop-jazz puolen, jota soitin ensin akustisella kitaralla, mutta hankin myöhemmin myös sähkökitaran. Olen mukana myös Somerniemen musiikkiteatterissa ja siihen harjoitus- ja esityskaudella meneekin melko paljon aikaa.

Hän sanoo, että useiden harrastusten kanssa aikataulutus ja ajan riittäminen kaikkiin ei aina onnistu ja silloin harrastuksia joutuu priorisoimaan. Lähinnä suunnistuksen ja yleisurheilun kisoissa työtehtävät ja avustajana olemiset ovat vieneet usein aikaa muilta harrastuksilta. Tuleva ammattikin saattaa opiskelun jälkeen löytyä harrastuksien parista.

– Aina välillä jotkut harrastukset vievät enemmän aikaa ja silloin toiset jäävät vähemmälle, mutta näin olen sen ajatellut ja esimerkiksi tänä kesänä olen enemmän käyttänyt aikaa suunnistukseen ja yleisurheiluun ja ollut siellä myös ohjaajan, valmentajan ja avustajan tehtävissä, toteaa Olivia Luhtala

– Ammattiurheilijaa minusta ei tule, mutta voisin ehkä ajatella, että opiskelun jälkeen työskentelisin ainakin sivutoimisesti urheilun ja liikunnan parissa. Lajina olisi varmaankin suunnistus, johon olen pienestä pitäen kasvanut ja jota eniten olen harrastanut.

– Lukioon siirtyminen tuo tietenkin omat haasteensa ja ehkä myös joudun hieman harrastuksia vähentämään tai ainakin niihin kulutettava aika saattaa pienentyä, mutta aika näyttää senkin, miettii Olivia Luhtala.