”Nii pal kauhiast ihmettele”

0

”Meitä koiranomistajia aina haukutaan milloin mistäkin. Olen aina huolehtinut siitä, ettei tassuttelijani pissi postilaatikoille, mutta kiitosta en ole saanut koskaan.” Näin kirjoitti nimimerkki Murren kaveri tämän lehden tekstaripalstalla kymmenen vuotta sitten. Niinpä niin, kiitosta moni kaipaa, mutta harva sitä antaa, varsinkaan tekstaripalstoilla.

Tekstiviestit syntyivät 1990-luvun loppupuolella, kun matkapuhelimen välityksellä voitiin lähettää nopeita tiedonantoja ilman soittamista ja kellonajasta riippumatta. Lyhyet nimimerkillä kirjoitetut mielipiteet synnyttivät usein myös laajempaa keskustelua tärkeistä asioista ja sanomalehtien palstoille syntyivät suositut tekstaripalstat.

Somero-lehden Tekstaripalsta avautui 18. tammikuuta 2008 ja ensimmäisen viestin lähetti nimimerkki Ennen vaaleatakkinen tyttö: ”Ois kiva, jos autot yrittäis väistää tienlaidassa kulkevan jalankulkijan hiukan kauempaa aina silloin, kun ei oo vastaantulijaa. Näillä keleillä kun kura lentää.”

Tämän lehden tekstaripalstoilla on tänä vuonna käyty keskustelua muun muassa kalliista sähköstä, sote-palveluista, omasta kansanedustajasta, citypyöristä ja siirtolapuutarhasta.

Vuodesta toiseen toistuvia aiheita ovat kukkien varastaminen hautausmaalta, Tervaskannon rakentaminen, kyläkoulujen lakkauttaminen ja huonosti hoidetut tiet ja kadut.

Aiheet käydään valtaosin kielteisessä sävyssä, mutta toki kiitoksiakin annetaan hyvästä palvelusta tai kadonneen kukkaron löytäjälle.

Uteliaisuuttani katsoin, mitä Somero-lehden tekstaripalstoilla kirjoitettiin vuonna 2013. Eniten keskustelua aiheutti Kiiruun koulun huono sisäilma. Mielipiteet kävivät ristiin siitä, pitäisikö vanha koulu korjata vai purkaa. Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelemalla koululla oli puolustajansa, mutta myös vastustajansa.

”Arkkitehtuurisesti lähes arvottoman, nykyaikaan huonosti sopivan ja moniongelmaisen Kiiruun koulun remontti olisi järjetön ratkaisu, vai haluammeko tehdä kunnastamme todella luotaantyöntävän uusille muuttajille.”

”Miksi Ely-keskus vastustaa läpimädän, arvottoman koulun purkamista?”.

”Ei tarvitse rakentaa uutta, kallista yläastetta, vaan sillä rahalla saa neljä kyläkoulua ja Someron asukasluvun aivan uuteen nousuun”.

Vilkas mielipiteenvaihto syntyi myös Lidlin parkkipaikalla olleesta kivenmurikasta, joka oli osittain ruusupensaan peittämä ja liikenteenjakajana toimivan betonikorokkeen päällä. Useampi autoilija oli naarmuttanut autonsa tähän kiveen ja keskustelua käytiin siitä, oliko vika kiven sijainnissa vai autoilijoiden ajotaidossa.

Liikenteessä sattui ja tapahtui: ”Kyllä Somerolla asuu varakasta väkeä. Nuorisolla on uudet traktorit, mopoautot ja mönkijät. Ajetaan ihan järjettömästi.”

”On erittäin häiritsevää, kun joku kälättää bussissa kovaan ääneen puhelimeen. Voisi edes aamubussissa antaa muille matkustajille rauhan. Tekstiviestit on keksitty.”

”Kamikaze-autoilijat olivat taas yrittämässä jalankulkijoiden päälle ajoa. Ehdotan 2-4 peltipoliisia Joensuuntielle.”

”Kiitän näin kohteliaasti 11.2. ollutta auramiestä, vauhti ollut tosi kova, roskis lentänyt keskelle pihaa, postilaatikko rikki, veden tontti- sulku kärsinyt. Näin kun auraa, saa asukkaille sitten mukavan aamusilmäyksen.”

Sienestäjä pahoitti mielensä, kun näki peuran ruokintapaikan. Hänen mielestään oli julmaa eläinten ruokkiminen ja ampuminen samalta paikalta. Vastaus tuli seuraavassa lehdessä: ”Kumpi on parempi, se että peura juoksee metsässä ristiin rastiin paniikissa ja peloissaan ennen kuolemaa, vai että loppu tulee täysin yllättäen suu täynnä hyvää ruokaa.”

Vuonna 2013 oli suunnitelmissa jo Palmanharjun tuulivoimalat ja nimimerkki Tuulihattuilija kirjoitti: ”Oletteko miettineet, että Palman tuulivoimalat ovat noin 1,5–2 kilometrin etäisyydellä Someron taajamasta. Huminaa ja välkettä tiedossa.” Uskallanpa väittää, että tekstaripalstalla tullaan tähän aiheeseen vielä palamaan.

Manu Kärki