Porrashissi poistaa liikkumisen esteitä monitoimitalolla

0
Monitoimitalon porrashissi toimii Sanna Pyysalon kädessä olevalla kaukosäätimellä.

Esteettömyys on yhdenvertaisuutta. Että rakennetun ympäristön suunnittelussa, toteuttamisessa ja ylläpidossa kaikki ihmiset otetaan tasavertaisina huomioon. Se merkitsee yhdenvertaisen osallisuuden toteutumista.

Somerolla on otettu tavoitteeksi vähentää ja poistaa liikkumisen esteitä. Parannuskohteita esteettömyydelle on vuosittain, sovitun määrärahan puitteissa.

Tämän kesän merkittävin parannuskohde oli rakentaa porrashissi monitoimitalon aulasta toiseen kerrokseen, ylös katsomoon. Portaiden yläpäähän saatiin nyt myös oma katsomotila, erityinen invakatsomo. Siinä on tilaa kahdelle liikuntarajoitteiselle katsojalle.

Saksalaisvalmisteinen LiPPE Lift -porrashissi on varustettu akuilla, jotka lataantuvat automaattisesti pysähdyspaikalla. Hissiä voi käyttää myös sähkökatkon aikana. Hissiin voi ajaa pyörätuolilla, ja jos haluaa avustettuna päästä ylös ilman pyörätuolia, hissi toimii seisomatasona.

Porrashissi kulkee vakaasti ylös ja alas.

Uimahallin asiakaspalvelusta Sanna Pyysalo käynnisti avaimen avulla porrashissin ja näytti sen toiminnan. Asiakaspalvelusta tullaan avustamaan, kun porrashissiä tarvitaan.

– Porrashissistä hyötyy moni. Pyörätuolikäyttäjien lisäksi sitä voivat tarvita ne, joilla jalkojen ja nivelten toimintakyky jo hankaloittaa portaissa liikkumista, Pyysalo toteaa.

Alhaalla pelikentällä varsinkin futsal-otteluiden seuraaminen on ollut tähän asti hyvin riskialtista. Myös vanhojen tansseissa on kaivattu pääsyä ylös katsomoon muiden mukana. Monitoimitalossa on paljon tilaisuuksia, joihin pitää olla esteetön pääsy kaikille.