RTV rantautuu Somerolle – Suur-Seudun Osuuskauppa sai tyhjilleen jäämässä olleen kiinteistönsä kaupaksi

0
Rautanetin lopettamisen jälkeen on näihin tiloihin vuodenvaihteessa tulossa uutta toimintaa.

Maali- ja pintamateriaalituotteiden erikoisliike RTV-Yhtymä Oy avaa liikkeen Somerolla. RTV aloittaa toimintansa Rautanetilta vuoden vaihteessa tyhjiksi jäävissä tiloissa S-marketin vieressä.

Asia ovat edenneet nopeasti. Vasta toukokuussa (2.5.2023) Somero-lehti uutisoi Rautanetin lopettamisesta Somerolla. Tuolloin Rautanet toimi Suur-Seudun Osuuskaupan vuokralaisena, mutta syntyneen kaupan myötä kiinteistö siirtyy nyt RTV:lle.

Myös viereisen Härkähovin suhteen avautuu uusia toimintamahdollisuuksia, sillä salolainen yrittäjä Matti Kakko on puolestaan ostanut sen SSO:lta. Aiemmin Matti Kakko kumppaneineen on hankkinut Somerolta rivi- ja kerrostaloja.

RTV-Yhtymä Oy:n hallituksen puheenjohtaja Markus Lindblom varmistaa, että ketju avaa uuden liikkeensä Somerolle vuodenvaihteessa.

– Olemme tehneet kaupan SSO:n kanssa ja Rautanet jatkaa siinä tämän syksyn, varmasti jouluun asti. Vuodenvaihteen jälkeen me aloitamme siinä, Lindblom kuvailee.

RTV-Yhtymä on iso toimija alalla. Vasta toukokuussa se teki isot kaupat, kun itäsuomalainen Carlson myi rautakauppaliiketoimintansa sille. Kauppa sisälsi Kuopion, Mikkelin, Joensuun, Varkauden, Iisalmen ja Savonlinnan rautakaupat. Lupa ostamiseen on juuri saatu.

– Liikkeidemme kokonaismäärää on vaikea tällä hetkellä täsmällisesti sanoa, sillä meidän pitää vielä tarkastella, mitkä näistä kuudesta jatkavat, ja mitkä yhdistetään nykyisiin. Ainakin Savonlinna jatkaa nykyisellään ja liikkeitä meillä on vähän alta 50, Lindblom vastaa vierailullaan parhaillaan Itä-Suomessa.

Markus Lindblom on Karl Gustav Lindblomin (1927–2003) poika, joka liikekumppaninsa kanssa osti Riihimäen Tapetti ja Värin. Toiminta niin vähittäis- kuin tukkukaupassa on ollut alusta lähtien kasvuhakuista. Yrityksen nimi muuttui nykyiseksi 1970. Vuonna 1994 se siirtyi yksinomaan Lindblomin perheen omistukseen.

– Remonttia tarvitaan aina. Pinnat kuluvat ja niitä käytetään jatkuvasti. Toistaiseksi kaikki näyttää ihan kohtuulliselta, emme ole mitenkään säikähtämässä tätä hetkeä. Tavaraa menee ja meitä tarvitaan. Useimmat urakoitsijat sanovat, että työtilanne vaikuttaa aika hyvältä. Rakentaminen on ollut haasteellista, mutta jonkun verran edelleen tehdään ja sitä enemmän saneerataan, Lindblom kuvailee alan haasteita.

RTV:n työntekijämäärä oli 800 ja nyt Carsonin myötä noin 900. Yhtymän liikevaihto viime vuonna oli 189,9 miljoonaa euroa ja sen kotipaikka on Riihimäellä. Viime aikoina tuotevalikoimaa on laajennettu jonkin verran rakennustarvikkeiden puolelle, mitä lisää myös Carlsonin osto. Carlson oli viimeisiä vanhoista isoista Tukon rautaketjuista.

SSO :n toimitusjohtaja Tapio Finér on hyvillään asioiden kehittymisestä Somerolla.

– Tosi tyytyväisiä ollaan asioiden ratkeamisesta. Tämä oli ehdottomasti kaikkien ja myös Someron kannalta hyvä ratkaisu. Palvelut ja elinvoimaisuus säilyvät kaupungissa. Oman toimintamme osaltahan kiinteistölle ei ollut käyttöä.

Finér kuvailee myös tyhjän Härkähovin kannalta kesän sujuneen suotuisasti. SSO on tarjonnut sitä jo vuosien ajan vuokralle tai myyntiin. Viime vuoden lopulla SSO:ssa syntyi päätös kiinteistön purkamisesta. Nyt se vaihtoehto ei uuden ostajan myötä välttämättä toteudukaan.

RTV osti SSO:lta lämmintä tilaa noin 1 300 neliötä, jonka lisäksi tontilla on kevytrakenteisia, uudehkoja ulkovarastoja. Rautanetin käytössä nykyisellään olevan myymälätilan alkuperäinen rakennusvuosi oli 1962. Laajennuksia siihen tehtiin vuosina 2001–2005 ja peruskorjaus oli 2009.

Härkähovin ravintolatoiminta loppui viisi vuotta sitten. Tiloissa toimi myös pieni ruokakauppa.