Somero-opisto tarjoaa yli sata kurssia tänä syksynä

0
Somero-opiston väki on valmiina aloittamaan syyslukukauden 2023. Rehtori Merja Sillanpää (vas. ylhäällä), taiteen ja kädentaitojen suunnittelijaopettaja Anne Turkulainen, asiakaspalvelusihteeri Santeri Aarnio ja musiikin suunnittelijaopettaja Aila Hettula.

Somero-opiston syyskauden opetus käynnistyy elo–syyskuun vaihteessa. Opettajat ovat odottavalla kannalla.

– Kesällä erilaiset tapahtumat olivat suosittuja. Väkeä oli liikkeellä. Tällä perusteella uskoisi, että ihmiset lähtisivät myös jälleen opiskelemaan koronakauden jälkeen, arvioi Somero-opiston rehtori Merja Sillanpää.

Kursseja ja luentoja on tarjolla kaikkiaan 124. Niistä 22 järjestetään Koskella, neljä verkossa ja loput Somerolla. Kurssien määrä on suunnilleen samaa luokkaa kuin aiempinakin syksyinä.

Ikääntyvien yliopiston verkkoluennolla on tarjolla muun muassa tietoa tekoälystä. Aiheesta luennoi tutkijatohtori Anna-Maria Raita-Hakola. Syrjäytymisen ja väkivaltaisuuden biologiset ja psykososiaaliset taustatekijät on ylilääkäri Hannu Lauerman aiheena, ihmisyys ja ihmisenä elämisen isot kysymykset arkkihiippakunnan piispa Mari Leppäsen ja musiikki elämän voimavarana professori Suvi Saarikallion. Professori Teijo Saari luennoi kivusta ja sen hoidosta.

Kirjoittamisesta kiinnostuneille on tarjolla Olli Saramäen kurssi. Siellä kirjoitetaan tarinoita omasta elämästä ja suvusta.

Kankaan kudonta siirtyy Lummetielle. Kudontaluokassa on paritkymmenet kangaspuut, joita opiston rehtori Merja Sillanpää ja suunnittelijaopettaja Anne Turkulainen purkavat kuljetuspakkauksistaan. Tämän lisäksi opisto saa rakennuksesta opetustilan, joka on yhteinen kaupungin nuorisopuolen kanssa.

Kudontaluokka Lummetielle

Ohjelmassa on muun muassa 3 D -mallinnusta ja lankaleikkiä. Sähköopin perusteita tuodaan tutuksi kotitalouksille. Aloittelijoiden juoksukoulu alkaa Pitkäjärvellä. Terttilän Toukolassa jatkuu kudontapiiri.

Keskustan kudontapiiri siirtyy puretusta SoLusta uuteen toimipisteeseen Lummetie 7:ään. Tiloja parhaillaan remontoidaan. Kudontaluokan lisäksi käytössä on opetustila, jonka käyttäjinä on myös kunnan nuorisotoimi.

Lyhytkursseina on tarjolla kirjansidontaa, neulekinnasta ja tuftausta. Kädentaidoista löytyy esimerkiksi vaatteiden ompelua, villapaitojen ja asusteiden neulomista, kudonnan perusteita ja syventäviä opintoja, tiffany- ja lasimosaiikkitöitä sekä huonekalujen entisöintiä ja puutöitä.

Kieltenopintoja on tarjolla englannin, espanjan, eestin, ranskan ja italian kielistä. Suomen kielen keskustelukurssi on maahanmuuttajille.

On ruoanvalmistus- ja leipomiskursseja, sekä itämaisen tanssin alkeita, syvävenyttelyä shindoa, taijita ja joogaa.

Rehtori Merja Sillanpää näyttää, mistä kuljetaan kudonnan tiloihin Lummetiellä. Sisäänkäynnin portaikkoa entrataan esteettömäksi.

Yhteistyötä yhdistysten kanssa

Merja Sillanpää on tyytyväinen opiston yhteistyöhön yhdistysten kanssa. Esimerkiksi syyskuisen Kuule ja muista -luennon opisto järjestää yhdessä Salon Muistiyhdistyksen ja Salon Kuuloyhdistyksen kanssa.

Luennolla saa tietoa heikentyneen hoitamattoman kuulon ja muistin yhteydestä. Luennoitsijana on Maarit Honkasola Kuuloliiton Kuule ja muista -hankkeesta.

Luennon Siirtokarjalaisuus evakkojen lasten elämässä yhteiskumppani on Someron Karjalaseura. Hellä Neuvonen-Seppänen kertoo väitöskirjansa pohjalta siitä, miten karjalaisuus ja sodan vaikutukset näkyvät sodan jälkeen syntyneiden evakkojen lasten elämässä.

Suunnittelijaopettajat kehittäjinä

Rehtori on iloinen, että Somero-opistolla on kaksi suunnittelijaopettajaa; taiteen ja käden taitojen suunnittelijaopettaja Anne Turkulainen ja musiikkiaineiden Aila Hettula.

– Kyllähän se näkyy tarjonnassa ja opetuksen jatkuvuudessa, kun ammattitaitoinen henkilö suunnittelee ja kehittää kokonaisvaltaisesti tietyn osa-alueen. Heidän panoksensa tulee näkymään myös siten, että järjestämme tapahtumia, joissa yhdistyvät eri taiteenalat. Näihin tapahtumiin alueen asukkaat voivat osallistua. Opisto tulee tätä kautta näkyväksi, toteaa Merja Sillanpää.

Somero-opisto järjestää lukuvuoden aikana neljä kaikille avointa ilmaistapahtumaa. Valon ääniä! -tapahtuma 21.11. ajoittuu Lastenoikeuksien päivän tienoille.

Syyslukukausi päättyy 12.12. kaikilla opistossa opetettavilla kielillä sekä kolmella kotimaisella kielellä laulettavaan Joululaululaulajaisiin.

– Mukaan laulamaan voi tulla, vaikka ei opiston kursseille osallistuisikaan, houkuttelee suunnittelijaopettaja Aila Hettula.

Musiikin opetus ja yhteislaulutilaisuudet ovat kysyttyjä Somerolla, ja myös Koskella. Opistolla on useita kuoroja.

Aikuisille alkaa musapaja, jossa musisoidaan yhdessä, lauletaan, soitetaan, liikutaan musiikin tahdissa, kuunnellaan ja keskustellaan musiikista.

– Se on vähän kuin aikuisten muskari.

Varhaisiän musiikkikasvatusta on tarjolla viime vuotiseen tapaan kolmessa ryhmässä: vauva-, muksu- ja sisarusmuskarissa.

Soitinopetukseen on satsattu pidentämällä yksilöopetuksen tunnin kestoa 20 minuutista puoleen tuntiin. Soitinopetusta saa kitaran, pianon ja keväällä myös ukulelen soitossa.

Uutena kitaransoitonopettajan aloittaa Timo Haavisto, joka on luvannut opastaa myös erilaisten percussiosoitinten maailmaan yhtenä syyskuun lauantaina järjestettävässä työpajassa.

Taiteen kautta oppii itsestään uutta

Elokuun lopussa käynnistyy uusi aikuisten taiteen perusopetuksen ryhmä. Alkuun lähdetään kuvataiteen perusteista.

Opinnot kestävät 3–4 vuotta. Viime keväänä päättyi Someron ensimmäinen vastaava ryhmä.

– Opiskelijoiden palaute oli selkeä: käsittämättömän paljon ajanjakso opetti tuntemaan itseään. Opetusjakson aikana löytää avaimia omaan taiteen tekemiseen, kertoo suunnittelijaopettaja Anne Turkulainen.

Tähän ryhmään ilmoittautuminen on jo käynnissä opiston sivuilla.

Lasten ja nuorten taiteen perusopetus jatkuu.

– Halu päästä taidekouluun on ollut kova. Ryhmät ovat täynnä. Siksi opisto järjestää valmentavaa opetusta alakoulun ensimmäisen luokan oppilaille, jotka eivät vielä ole aloittaneet taiteen perusopetuksessa. Lisäksi Harrastamisen Someron mallin alakoulun koululaiskerhoissa opisto on mukana Taiteen taika -kurssilla, jota vetää kuvataiteilija Keanne van de Kreeke.

Toivotulla Keskustellaan taiteesta -kurssilla jutellaan nimensä mukaisesti taiteesta.

Opiston syksyn kursseilla on myös tutustumista muun muassa kokeilevaan kuvataiteeseen, ikonimaalauksen, grafiikkaan ja keramiikkaan.

Somero-opiston rehtori Merja Sillanpää sanoo, että kaikki opiskelu kannattaa, oli se sitten mitä tahansa. Se lisää työhyvinvointia, josta työntekijän lisäksi hyötyy myös työpaikka, yritys ja työnantaja.

Oppiminen on hyvinvoinnin lähde

– Opiskelu, oppiminen ja harrastaminen ovat valtava hyvinvoinnin lähde. Niissä käytetään päätä ja käsiä, ja ryhmässä vaihdetaan ajatuksia. On tutkittu, että ne jotka harrastavat jotakin, käyttävät vähemmän sairaan- ja terveydenhoidon palveluita, tiivistää Somero-opiston rehtori Merja Sillanpää.

– Aivojen rassaaminen uuden opettelulla on tärkeää. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Taitojen harjaannuttaminen ei aina ole helppoa, mutta se kannattaa.

Hän kehottaa paikkakunnalle muuttaneita lähtemään kansalaisopiston kursseille.

– Sitä kautta oppii uutta, mutta myös tutustuu paikkakuntaan ja sen asukkaisiin; pääsee sisälle Someroon.

Sillanpäästä opisto on valtava mahdollisuus.

– Kuka tahansa aikuinen voi tulla ja oppia, ja se on edullista. Opisto on veronmaksajien maksama.

Merja Sillanpää laskee, että jos opiskelija maksaisi kaikki kurssista koituvat kulut itse, niin kurssihinnat olisivat viisinkertaiset nykyisestä.

Hän on huolestuneena seurannut nykyhallituksen leikkauksia aikuisopiskelusta.

– Opiskelee ihan mitä vaan, niin se lisää työtyytyväisyyttä. Työntekijöidensä hyvinvoinnin kautta myös yritykset voittavat.

Merja Sillanpää aloitti Somero-opiston ruorissa huhtikuussa.

– Kevät oli hyperkiireinen opiston näyttelyineen ja syksyn uuden ohjelman suunnittelussa. Nyt olen ehtinyt asettua Somerolle. Sain täältä vuokrakämpän, joka helpottaa, kertoo Sillanpää, jonka vapaa-ajanasunto on Raaseporissa.

Hän tuli Somerolle Loviisan opiston rehtorin pestistä. Hänestä vastaanotto on ollut hyvä. Työilmapiiri on innostava ja kannustava.

Opisto on pystynyt tarjoamaan siltä pyydettyjä kursseja. Talouden resurssit ovat olleet riittävät.

– Ensi vuodelle on uudet jännitykset, miten rahoja saadaan.

– Opiston tehtävä on tarjota mahdollisuuksia oppia ja opiskella. Me järjestämme sellaisia kursseja, joita ihmiset haluavat, jotka antavat tietoa, ajattelemista, iloa, yhdessäoloa ja jotka auttavat ymmärtämään asioita.

Merja Sillanpää pyytää ottamaan yhteyttä häneen, opiston opettajiin tai asiakaspalvelusihteeriin ja ehdottamaan kursseja, joita haluaa opiston tarjontaan ja arvelee muillakin olevan niihin kiinnostusta.

– Me pyrimme järjestämään opettajan, asiantuntijan, joka tuntee alan, kehityksen ja uusimmat tuulet aiheesta, ja tilat opetukselle. Myös alojen asiantuntijat ja opettajat ottakaa yhteyttä, jos haluatte ryhtyä opiston opettajiksi.

Sillanpää muistuttaa, että opistossa opetettavilla asioilla tulee olla jonkinlainen tieteellinen perusta.

– Meidän tulee muistaa lähdekritiikki. Opistolla on vastuu annettavista tiedoista ja taidoista, tähdentää rehtori.

Ilmoittautuminen alkaa ensi viikolla

– opinto-opas, joka sisältää syksyn kurssitarjonnan jaettiin Someron ja Kosken koteihin tällä viikolla
– kursseille pääsee ilmoittautumaan torstaina 17.8. kello 17 alkaen internetissä ja puhelimitse

– suurin osa kursseista käynnistyy 4.9. alkavalla viikolla tai myöhemmin; Someron mallin harrastekerhot, taiteen perusopetus ja joogakurssit alkavat jo elokuussa