Taataan lapsille turvallinen koulutie

0
Jani Kurvinen

Uusi lukuvuosi käynnistyi viime viikolla, mikä edellyttää meiltä kaikilta liikenteessä erityistä tarkkuutta. Me vanhemmat olemme varmasti suunnitelleet turvalliset koulureitit lapsille ja opetelleet ja kulkeneet ne yhdessä heidän kanssaan.

Vaikka ekaluokkalaisia ei hirmuisesti aloita Somerolla, on samat riskit kaikkien lasten ja nuorten liikkumisen yhteydessä. Yli puoli miljoonaa peruskoululaista aloitti syyslukukauden.

Turvallisen koulutien varmistamiseksi tarvitaan aikuisten vastuullisuutta paitsi auton ratissa, myös esimerkin näyttäjinä liikenteessä. Mielessä kannattaa pitää, että lyhin reitti ei aina välttämättä ole se turvallisin.

Meidän autoilijoiden pitää ehdottomasti noudattaa nopeusrajoituksia ja sopivaa tilannenopeutta sekä muitakin liikennesääntöjä.

Olennaista on muistaa, että esimerkiksi suojatielle pyrkivälle jalankulkijalle on aina annettava esteetön kulku. Turvallisinta olisi, että pyöräilijätkin taluttaisivat suojatien ylitse, vaikka se ajamallakin on sallittua.

Meillä on vuosia ollut aktiivista keskustelua muun muassa Joensuuntien turvallisuuden parantamisesta. Omiin huomioihin perustuen on autoilijoiden suojatiekäyttäytyminen parantunut aiemmasta. Ajatukset kavennuksista tai töyssyistä ovat mielestäni tarpeettomia.

Yhä on häiriökäyttäytymistä liikenteessä, joka aiheuttaa suurta harmia erityisesti keskustan asukkaille, mutta niihin puuttumiseen pitää löytyä toiset konstit. Kevyenliikenteen väyliä on ponnekkaasti edistettävä, niin kunnan kuin valtion teiden läheisyyteen.

Vanhemman tehtävä on sopia lapsen kanssa myös kännykänkäytön pelisäännöt liikenteeseen. Erityisen tärkeää on, että aikuiset eivät unohda omaa esimerkkiään. Miksi lapsi ei käyttäisi kännykkää koulumatkallaan, jos näkee vanhempienkin ajavan autoa puhelin kädessään?

Lapsille olisi hyvä opettaa, ettei kännykkää käytettäisi liikenteessä liikuttaessa ollenkaan. Realismia kuitenkin on, että puhelin on nykyisin mukana lasten arjessa – myös liikenteessä. Itse olisin valmis rajoittamaan kännykän käyttöä myös oppitunneilla puhelinvapaan ajan lisäämiseksi nuorille.

Temppuilulle ja kiihdyttelylle pitää löytyä oikea aika ja paikka, mutta muun liikenteen seassa se on tuomittavaa.

Ennen kuin pääsee tosissaan koittamaan Kiikalan lentokentälle tai Somuran moottoriradalle taitojaan ja kalustoaan, on meillä vanhemmilla vastuu löytää turvallisia paikkoja heidän harjoitella. Muistan opetelleeni kotipihalla keulimaan huonolla menestyksellä, niin polkupyörällä kuin mopollakin.

Meidän tulee kannustaa nuoria ja mahdollistaa heitä tekemään taidoistaan hyvä harrastus ja joillekin jopa ammatti.

Jani Kurvinen
Someron kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Autoliiton Salon osaston puheenjohtaja