Tähtien tuikkeesta vahvempaan yhteispeliin

0
Vilho Ståhlström (vas.), maalivahti Niko Rikkilä ja Antti Korhonen (19) nähdään tulevalla kaudellakin SoVo Futsalin liigamiehistössä.

SoVo Futsal uuden liigakauden kynnyksellä

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Runsaan kuukauden kuluttua Somerolla käynnistyy kolmastoista peräkkäinen pelikausi futsalin korkeimmalla kansallisella sarjatasolla, Futsal-Liigassa. Someron Voima Futsalille uusi kausi tulee olemaan edeltäjistään poikkeava.

Kahdeksalla viime kaudella liigan runkosarjassa henkilökohtaisen pistetilaston voittaneet ja maali- sekä piste-ennätykset uusiksi sorvanneet tähtipelaajat Arber Istrefi ja Gezim Voca eivät nyt ole somerolaisjoukkueen kokoonpanossa. Jos hyvin käy, polvileikkauksesta toipuva Istrefi voi ehtiä mukaan kevätkauden peleihin.

– Muutenkin pelaajarinkimme on kauteen lähdettäessä pienempi kuin aiemmin. Kokoonpanoa voidaan toki kauden aikana täydentää, jos esimerkiksi loukkaantumisten vuoksi pelaajat alkavat käydä vähiin, SoVo Futsalin pitkäaikainen manageri, joukkueenjohtaja ja nykyisin myös valmennustehtäviin osallistuva Jarkko Ihalainen sanoo.

Nähdäänkö nuorten läpilyöntejä?

Kuusi viikkoa ennen liigastarttia SoVolla on kokoonpanossaan varmoina niminä kahden maalivahdin ja kahdeksan kenttäpelaajan vahvuiset peruskentälliset.

– Pari sopimusta on vielä vireillä. Mahdollista ja hyvin toivottavaakin on myös se, että joku nuori pelaaja tulee lyömään itsensä läpi liigatasolla.

SoVo aloittaa liigakauteen valmistavat yhteisharjoitukset elokuun 22. päivänä, eli selvästi viime vuosia aikaisemmin. Sopimuspelaajien ohella harjoituksiin on tarkoitus saada mukaan sekä Someron että lähialueiden nuoria lupauksia. Somerolaista lahjakkuutta tiedetään piilevän ainakin P17-ikäluokan jalkapallojoukkueessa, josta odotetaan useampaa poikaa mukaan futsal-harjoituksiin ja talvikauden sarjapeleihin.

– Jos paikkaa ei heti avaudu liigan puolelta, niin pelituntumaa pääsee ylläpitämään miesten reservijoukkueessa, Ihalainen tietää.

Muslim Markhiyevin odotetaan nousevan ensimmäisellä täydellä liigakaudellaan tärkeäksi vastuunkantajaksi somerolaisjoukkueessa.

Tilaa uusille ratkaisijoille

Vocan ja Istrefin poissaolot jättävät liigajoukkueessa tilaa uusille ratkaisijoille.

– Taito ei meidän ryhmästämme edelleenkään lopu, se on ihan selvää. Nyt kun pari isossa roolissa kenttää hallinnutta profiilipelaajaa on poissa, meillä on hyvä tilaisuus, ja pieni pakkokin uudistaa pelisysteemiämme.

– Taktisella puolella tämä avaa uusia mahdollisuuksia ja vastuun jakaantuminen laajemmalle joukolle saattaa jopa tehdä joukkueestamme entistä vaarallisemman, manageri pohtii.

Uudistuvalla vastuunjaolla joukkueesta voi myös nousta esiin uusia ”profiilipelaajia” ja tehomiehiä.

– Ensimmäisinä mieleen tulevat jo useamman kauden mukana ollut Antti Korhonen ja kesken viime kauden joukkueeseen liittynyt Muslim Markhiyev. Molemmat ovat huipputaitavia pelaajatyyppejä futsaliin ja isommassa roolissa kummastakin voidaan saada irti tehoja aivan uudella tavalla.

SoVo Futsalin manageri ja monen toimen mies Jarkko Ihalainen.

Minimitavoite viime kauden tasolla

Viime kaudella liigan runkosarjassa SoVo sijoittui ailahtelevien esitysten jälkeen seitsemänneksi. Se oli myös joukkueen lopullinen sarjasijoitus, kun kausi päättyi pudotuspelien avauskierroksen tappioon tulevaa mestaria, Kampuksen Dynamoa vastaan.

– Olen ihan luottavainen sen suhteen, että vähintään tuohon sijoitukseen yllämme tulevallakin kaudella. Mahdollisuuksia on varmasti ylemmäksikin, sen verran tasaisilta ensi kauden joukkueet vaikuttavat, Ihalainen ennakoi.

Pelaajamarkkinoilla aktiivisesti huseerannut Akaa Futsal ja viime kevään hopeamitalisti FC Kemi ovat nykyisillä kokoonpanopohjillaan tulevan kauden kiistattomat etukäteissuosikit, mutta haastajien nokkimajärjestystä on vielä tässä vaiheessa vaikeaa lähteä sen tarkemmin ennakoimaan.

Kaavailuissa yksi harjoituspeli

Liigapelit käynnistyvät SoVon osalta syyskuun 23. päivän vierasottelulla Turun Pallokerhoa vastaan. Edeltävillä viikoilla somerolaisjoukkue keskittyy laadukkaaseen arkiharjoitteluun ja viikonloput pyhitetään ”akkujen” lataamiselle.

– Pitkän pelikauden aikana viikonloput ovat yleensä kiireistä aikaa, joten tässä vaiheessa pelaajille on hyvä jättää vähän omaakin aikaa. Sen vuoksi emme sijoita edes harjoituspelejä viikonloppuihin, vaan koetamme saada järjestettyä yhden treenipelin johonkin väliin arki-illaksi, manageri selvittää.

Kahdellatoista liigakaudellaan SoVo Futsal on yltänyt kymmenen kertaa pudotuspeleihin ja niissä kolmesti toiselle kierrokselle. Kolmena keväänä somerolaisjoukkue on päättänyt kautensa pronssiotteluun ja niistä voitot (keväällä 2016 ja 2019) ovat tuottaneet Somerolle toistaiseksi ainoat futsalin liigamitalit.