Venla Vasama haluaa edistää ympäristön tilaa tekniikan keinoin

0
Venla Vasama pääsi tutustumaan Stora Enson eri toimipisteisiin.

Teksti Kirsi Seppälä, kuva Stora Enso

Somerniemeläinen Venla Vasama tiesi jo lukioaikana, että häntä kiinnostaa ympäristö ja että Tampere olisi mieluisa opiskelupaikkakunta. Matematiikan lempiaineekseen nimeävä Vasama kertoo saaneensa Someron lukiosta hyvät eväät jatko-opintoihin.

– Opetus oli henkilökohtaista ja opettajat tunsivat oppilaat. Apua sai aina kun tarvitsi. Pitkässä matematiikassa korostui opettajan tuki, Vasama kuvailee.

Vasamasta jatko-opiskelupaikan valinta tuli lukiossa nopeasti vastaan. Hän haki Tampereen yliopistoon ja valitsi pääaineekseen ympäristö- ja biotekniikan sekä sivuaineopinnoiksi turvallisuustekniikan.

– Olen aina tykännyt paljon matemaattisista aineista ja luonnontieteistä, mutta niiden mahdollisuuksista ei puhuta tarpeeksi. En tiennyt niistä oikeastaan ennen kuin vasta lukion toisen vuoden aikana. Tämä tekniikan ala on minulle nappiala, ja tätä pitäisi tuoda esille enemmän, Vasama toivoo.

– Opo toi jonkin verran asiaa esille, mutta koska aloja on paljon, ei yksittäisiin voida syventyä. Tekniikan alat ovat mageita, niitä pitäisi mainostaa enemmän, hän jatkaa.

Vasama näkee, että tekniikan aloilla on paljon mahdollisuuksia: tekniikan aallonharjalla oltaessa pääsee kiinni ajankohtaisiin asioihin ja oppii paljon.

Ympäristö- ja biotekniikan valinta pääaineeksi oli Vasamasta helppo, sillä hänelle ympäristöarvot ovat tärkeitä. Opiskelemaan mennessään hän ei edes tiennyt, että turvallisuustekniikkaa voi opiskella.

– Tampereen yliopisto on Suomen ainoa yliopisto, missä turvallisuustekniikkaa voi opiskella maisterivaiheessa pääaineena. Minua kiehtoi sen ainutlaatuisuus ja se, että turvallisuustekniikka tukee ympäristöalaa. Ne ovat hyvä yhdistelmä, valintoihinsa erittäin tyytyväinen Vasama kertoo.

Harjoittelu Stora Enson puunhankinnassa

Stora Enson Suomen puunhankinnassa on parhaillaan 70 harjoittelijaa. Heistä suurin osa on metsäalan opiskelijoita. Siinä mielessä Vasama on harjoittelijana poikkeus, sillä hän aloitti toukokuun alussa Stora Enso Metsällä turvallisuusharjoittelijana. Vasaman toimipaikka on Tampereella, Pirkkalan toimistossa.

– Tehtäviini kuuluu puunhankinnan turvallisuustehtävät. Avustan puunhankintaketjun työturvallisuusasioissa. Osallistun riskienarviointeihin, teen turvallisuusviestintää ja analysoin turvallisuusdataa, Vasama listaa.

Vasamasta on ollut hienoa tutustua oman alan lisäksi metsäalaan.

– Olen myös oppinut paljon viestinnästä, mitä en ajatellut paikkaa hakiessani. Hyvä viestintä on osa laadukasta turvallisuustyötä. Olen päässyt kirjoittamaan aiheesta juttuja. Meille työskentelee korjuu- ja kuljetusyrittäjiä, ja olen viestinyt heille. On ollut yllättävää, miten isossa roolissa viestintä on, ja siinä olen kehittynyt tosi paljon, hän kertoo.

Vasama kertoo, että riskienarviointi on lakisääteistä. Työnantajan pitää arvioida riskejä ja ohjeistaa toimintaa.

– Tehtäväni riskienarvioinnissa on toteuttaa arviointeja ja käyttää järjestelmiä. Teen töitä puunhankinnassa eli kun puuta ostetaan metsänomistajilta ja toisessa päässä tehtaan pihalla puita syötetään terminaalista tehtaalle. Suurin osa työntekijöistä on metsäalan ammattilaisia, eli ostajia ja operaatioasiantuntijoita. Riskit metsässä ovat kompastumisia ja liukastumisia ja kun työntekijät ajavat työmaalta toiselle, riskejä on liikenteessä. Arvioimme myös psykososiaalisia riskejä; psykologinen turvallisuus on kiinnostavaa, Vasama kuvailee.

Hänen arvionsa mukaan turvallisuusasioissa mennään koko ajan eteenpäin ja että ala on kehittyvä. Hän kertoo saaneensa hyvää palautetta ohjeista, jotka ovat esimerkiksi koskeneet metsässä ukonilmalla suojautumista ja villieläimiin törmäämistä.

Monipuoliset työtehtävät kiehtovat

Kolme vuotta opiskellut Vasama ei vielä tarkkaan tiedä, mihin työurallaan suuntautuu.

– Haluan kokea erilaisia työtehtäviä. Koulutuksen ja osaamisen pitää olla sellainen, mistä on mahdollisuus lähteä moniin paikkoihin. Olisi tosi hienoa olla luomassa ratkaisuja, jotka auttaisivat ympäristön tilaa, Vasama toteaa.

Ennen maisterivaihetta ja sen jälkeen siintävää työelämää Venla Vasama suuntaa tiensä Itävaltaan opiskelijavaihtoon.

Venla Vasama.

Vasama on yksi 700 kesätyöntekijästä

Koko Stora Ensolla uusiutuvien materiaalien parissa työskentelee eri puolilla Suomea tänä kesänä yli 700 kesätyöntekijää. He sijoittuvat 150 eri tehtäväkokonaisuuteen.

Stora Ensolla on 11 tehdaspaikkakuntaa ja noin 90 puunhankintatoimistoa.

Kaiken kaikkiaan Stora Ensolla on noin 21 000 työntekijää. Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2022 oli 11,7 miljardia euroa.