Ruokaa päätyy turhaan roskiin. Kannattaa suunnitella viikon ruokalista etukäteen ja hankkia jääkaappiin vain määrä, jonka tietää tulevan syödyksi. Jos tältä päivältä jotain jää, siitä voi tuunata uuden eineen täydennettynä muilla tuotteilla.

Parasta ennen -päiväyksen ohittaneen tuotteen voi käyttää, jos se on aisteilla arvioituna kunnossa eli näyttää, tuoksuu ja maistuu normaalilta. Mutta viimeisen käyttöpäivänsä ohittanutta tuotetta ei ole turvallista syödä. Näin merkitään tuotteet, jotka ovat mikrobiologisesti helposti pilaantuvia, kuten jauheliha ja tuore kala.

Parasta ennen -päiväys tarkoittaa aikaa, johon saakka elintarvike vähintään säilyy hyvänä ja käyttökelpoisena, esimerkiksi kananmunat.

Kypsentämällä saa lisää peliaikaa. Jos viimeinen käyttöpäivä lähestyy, eikä ehdi käyttää tuotetta ajoissa, voit kypsentää esimerkiksi raa’an lihan tai kalan ja käyttää kypsennetyn tuotteen myöhemmin.

Pakastaminenkin on hätävara. Päiväysmerkinnän lähestyessä, tuotteen voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Tällöin tuote tulee käyttää heti sulatuksen jälkeen. Pakastaminen ei tuhoa mikrobeja, vaan mikrobit voivat jatkaa edelleen lisääntymistä sulatuksen jälkeen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän