Arska-Basket avasi kotivoitolla

0
Frans Fonsell (15) tyylitteli somerolaisjoukkueen korkeimman pistelukeman.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Koripallon sarjapelikausi käynnistyi Someron monitoimitalossa alle 19-vuotiaiden poikien Läntisen alueen 1-divisioonan kiihkeällä ja äärimmäisen jännittävällä paikalliskamppailulla, jossa toisistaan ottivat mittaa somerolainen Arska-Basket ja forssalainen Feeniks Basket.

Vieraat napauttivat nopeasti avauskorin, mutta seuraavat minuutit edettiin kotijoukkueen vahvassa komennossa. Arska-Basket nousi peräkkäisten onnistumisten putkella 11–2 johtoon, mutta liekö hyvä olo hiipinyt arskalaisten mieliin ennen aikojaan, sillä pian oli Feeniksin vuoro sujautella palloa pussiin.

Forssalaiset käväisivät 14–11 johdossa, kunnes Arska sai taas kurssinsa käännettyä, teki avauserän viimeiset pisteet ja poistui lyhyelle tauolle 15–14 johtoasemassa.

Tasainen kori korista -tahti jatkui pitkälle toiseen erään, kunnes Arskan hyvin liikkuva ja aggressiivinen puolustus alkoi purra toden teolla. Kolmannessa erässä näytti jo siltä, että Arska karkaa omille teilleen, kun lukemat olivat päätöserään lähdettäessä kotijoukkueen hyväksi 51–40.

Varjus muutti roskat kullaksi

Viimeisessä erässä Feeniks vaihtoi pelisysteeminsä paikkapuolustukseen, mikä sai Arskan hyökkäyspelin puuroutumaan pahasti. Samalla forssalaiset alkoivat saada kolmen pisteen heittojaan uppoamaan ja tasoittivat pelin. Feeniks meni jopa 60–59 pistejohtoon pari minuuttia ennen loppua.

Arska-Basketin viimeisessä hyökkäyksessä Nikolai Varjus muutti ”roskat kullaksi”, eli otti oman joukkueen ohiheitosta pallon ja kamppaili siitä taistelukorin. Heti korin jälkeisessä koko kentän prässissä Frans Fonsell riisti pallon forssalaispelaajan käsistä ja nosti Arskan voittolukemiksi 63–60 (34–27).

Arska-Basketin valmentaja Jussi Varjus myönsi ennen peliä jännittäneensä kuinka somerolaisjoukkueen mahtaa käydä.

– Pelkona oli, että näin nuorella porukalla oltaisiin sarjan heittopussi, upean avausvoiton huojentama valmentaja sanoi.

”Tälle kaudelle ei menestystavoitteita”

Kaiken kaikkiaan Varjus on tyytyväinen siihen, että Somerolle on pitkästä aikaa saatu kasaan A-ikäisten, eli nykytermein U19-ikäluokan joukkue. Vieläpä täysin oman kylän ja seuran pojista koostuva sellainen.

– A-poikaikäisiä pelaajia ryhmässä on viisi ja loput ovat nuorempia, eli B-poikia. Meillä ei enää ollut oikein haluja hakea yhteisjoukkueita, niin päätimme yhdistää (oman seuran) U16- ja U19-juniorit ja ilmoittautua U19-poikien alueelliseen ykkösdivisioonaan.

– Lähinnä tavoitteena on pitää toimintaa pystyssä ja tarjota pojille harrastus niin pitkään kuin suinkin vain mahdollista. Menestystavoitteita ei tälle kaudelle ole, Varjus kertoi.

Arskan ryhmässä mukana olevat U19-ikäluokan pojatkin ovat niin nuoria, että seuralla on mahdollisuus jatkaa samalla porukalla samassa sarjassa vielä ensi kaudellakin. Valmentaja huomauttaakin, että pelilliset tavoitteet ovat ensi vuodessa ja alkaneen sarjan pelit hyödynnetään ensisijaisesti oppimismahdollisuuksina.

Läntisen alueen ykkösdivisioonassa on mukana kuusi joukkuetta, jotka pelaavat joulutaukoon mennessä kaksinkertaisen sarjan (10 ottelua/joukkue). Seuraavaksi Arska kohtaa Rauma Basketin tämän kotikentällä ja lokakuun kotipeliputkessa Monarille saapuvat vieraiksi Salon Vilpas, Tampereen Pyrintö sekä Kaarinan Ura Basket.

Heti kauden avauksessa Monarin lehtereillä oli ilahduttavan runsaasti yleisöä. He saivat nähdäkseen viihdyttävän kamppailun ja samaa koripalloherkkua on siis tarjolla lokakuun aikana kolmen tapahtuman verran.

Täydennyksiä ”Meskan” ringistä

Sarja-avauksessa Arskalta puuttui tavanomaisesta U19-sarjan kokoonpanostaan pari pelaajaa, joiden tilalle se sai tervetulleet täydennykset alle 16-vuotiaiden Suomen mestaruussarjan valmistautuvasta MesucaArska-Basketin, eli ”Meskan” pelaajaringistä. He olivat Joni Salo ja Ronnie Pollari, jonka nimi oli epähuomiossa jäänyt pois Somero-lehden edellisessä koripallojutussa mainittujen Arska-Basketin omien juniorikasvattien listalta.

Arska-Basketin ja Feeniks Basketin välisessä ottelussa kentän korkeimman pistelukeman nakutteli vierasjoukkueen Otto Hakala (18). Hän myös upotti eniten koreja (3) kolmen pisteen viivan takaa.

Arskan kokoonpano (ja pisteet) sarja-avauksessa: Kriat Nazar, Nikolai Varjus (12), Miika Aaltonen (12), Frans Fonsell (16), Joni Salo (2), Jetro Kärkkäinen (2), Aatu Nikander, Matias Lamppu (13) ja Ronnie Pollari (6).