Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli elokuun lopussa 20 300 työtöntä työnhakijaa; heistä Somerolla 264. Vuosi sitten elokuussa joukko Somerolla oli pienempi eli 213 henkeä.

Elokuun aikana työttömien määrä laskee normaalitilanteessa reippaasti heinäkuuhun verrattuna, kuten kävi tälläkin kertaa. Työttömien määrä laski 2 700 hengellä edelliseen kuukauteen verrattuna. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä laskenut 200 henkilöllä (1 %), kun koko maan työttömyysaste on noussut samassa ajassa 4 prosenttia.

Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä nousi alle 100 henkilöllä (1 %) verrattuna vuodentakaiseen. Somerolla työttömistä 16 oli lomautettuna.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli elokuun lopussa Varsinais-Suomessa 8,8 prosenttia eli 0,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömien osuus työvoimasta oli selkeästi pienempi kuin koko maassa (9,4 %) keskimäärin. Someron työvoimasta 7,5 prosenttia oli työttömiä työnhakijoita.

Elokuussa työttömiä oli muissa Varsinais-Suomen seutukunnissa viime vuotta vähemmän paitsi Loimaan seutukunnassa. Vakka-Suomessakin oli työttömiä 11 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna huolimatta kesäisistä autotehtaan irtisanomisista ja lomautuksista. Toki edellisvuoden heinäkuussa tapahtui autotehtaalla myös vastaava prosessi, joka selittää elokuun lukuja.

Varsinais-Suomen työttömyysaste oli korkein Turun seudulla (9,2 %) sekä Turussa (11,9 %). Pienin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (5,7 %) sekä kunnista Paimiossa (3,9 %).

Elokuun viimeisenä päivänä oli avoimia työpaikkoja tarjolla alueen työ- ja elinkeinotoimistossa 5 000 kappaletta eli vähemmän (-34 %) kuin vuosi sitten. Somerolla oli tarjolla 52 avointa työpaikkaa, kun vuosi sitten niitä oli 73.

Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 17 200 kappaletta eli 31 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna elokuun aikana 10 500 kappaletta, joista 5 900 oli uusia, elokuun aikana avautuneita työpaikkoja. Näin uusia työpaikkoja tuli elokuussa tarjolle 33 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Viime vuosina työvoiman kysyntä on ollut poikkeuksellisen vilkasta ja lähes kaikilla aloilla osaajia on haettu enemmän kuin edellisinä vuosina. Tänä vuonna on kysyntä rauhoittunut selvästi alavireisen talouden jarruttamana. Määrällisesti eniten paikkoja on ollut auki hoitosektorilla, jossa siinäkin kysyntä on pudonnut hieman verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen.