Elämässä tarvitaan merkitystä ja hyvää fiilistä

0
Osittain oikeassa kolumnikirja on valmis. Aulis Kankare miettii jo seuraavaa teosta ja sen aihetta.

Aulis Kankare kokosi kolumneista kirjan Osittain oikeassa

Teksti Kirsi Seppälä, kuva Timo Kalenius

Osittain oikeassa -kolumnikokoelmakirjan perusidea on oivaltava. Aulis Kankare, jota nykyään voi tituleerata paitsi Paratiisi Consulting Oy:n toimitusjohtajaksi niin myös kirjailijaksi, on koonnut kirjoittamansa kolumnit kirjaksi ja pyytänyt 17 ystäväänsä kirjoittamaan samoista aiheista kirjaan omat kolumninsa. Näin kokoelma ei ole itseriittoinen eikä myöskään paikallisten lukijoiden näkökulmasta tylsä – onhan Kankareen kolumnit julkaistu jo kertaalleen Somero-lehdessä.

– Annoin heille aiheet, ja he kirjoittivat samasta aiheesta kuin kolumnini. Kirjassa on ensin minun kolumnini ja sen jälkeen ystäväni. Näin tuotetaan kaikista aiheista toinen näkökulma, sillä tekstistä tulee aina erilainen kuin omani. Siitä tulee myös kirjan nimi Osittain oikeassa. Ei ole yhtä totuutta, vaan vuorovaikutuksen merkitys on suuri. Kukaan ei voi olla täysin oikeassa, mutta kenellekään ei tule ajatusta kokonaan väärässäkään olosta, Kankare kuvailee.

– Lopulta kyse on kunnioituksesta toista ihmistä kohtaan, hän tiivistää.

Motivaatio kiinnostaa

Kolumnikokoelma käsittelee ihmisten johtamista, kehittymistä ja kehittämistä, taloutta ja tehokkuutta ja ihmisyyttä. Kankare sanoo kirjan keskeisen viestin olevan jatkuva kehittyminen. Kehitys voi olla jatkuvaa, vaikka ihmiset ovat erilaisia ja arvostavat eri asioita.

– Toivon, että joistakin kolumneista löytyy lukijalle muutamia kultahippuja.

– Minua kiinnostaa ihmisenä kehittyminen ja ihmisten johtaminen sekä motivaatio ja kiinnostus asioihin. Ihmettelen, miten jollakin on motivaatiota ja elämänintoa ja toisilla ei ole. Mistä se kumpuaa. Se saattaa olla aihe seuraavaan kirjaan, Kankare pohtii.

Kankare ei osaa sanoa, mistä motivaatio toisille kumpuaa. Hän arvioi sen liittyvän juhlalliselta kuulostavaan elämäntarkoitukseen.

– Jokaisen pitää työstää motivaatiotaan itse ja tehdä asioita, mistä saa merkitystä ja hyvää fiilistä omaan elämään. Uskon, että se antaa motivaatiota. Motivoituminen on myös geeneistä ja kasvatuksesta kiinni, sillä lapsuus ja nuoruus muokkaa ihmisestä persoonan sekä tietenkin ympäristö.

– Kannustan jokaista löytämään elämäänsä merkityksen lähteen, ettei elämästä tule harmaata. Monet eivät kaipaa mitään, mutta esimerkiksi ammatillisesti kehittyessään ihminen kehittyy myös ihmisenä, ja kehittyminen voi olla yksi elämän tarkoitus, hän puntaroi.

Oma yritys kustantajana

Kolumneja on yhteensä 35. Erilliset kolumnit tekevät kirjasta helppolukuisen; voi lukea yhden kolumnin ja myöhemmin toisen.

Omakustanteen tekoon Kankare päätyi etsittyään internetistä kustantamoja. Käsikirjoituksen saaminen kustannettavaksi on vaikeaa.

Kirjan kustantaja on Kankareen yritys Paratiisi Consulting Oy. Kirjan kustantamista on avustanut Someron Säästöpankki – eli työpaikka, josta Kankare jäi eläkkeelle vuonna 2017 varatoimitusjohtajan työstä.

Tänä vuonna 70 täyttävä Kankare on siitä asti tehnyt töitä konsulttiyrityksensä kautta.

– Suurin osa töistä on ollut tänä vuonna taloyhtiöiden toiminnantarkastuksia. Niitä on ollut kymmeniä. Valmennukset menivät koronan myötä Teamsin kautta pidettäviksi. Pidän enemmän kasvotusten työskentelystä, sillä haluan nähdä ihmiset ja keskustella heidän kanssaan. Teen myös liikkeenjohdon ja myynnin konsultointia sekä konsultointia merkityksellisestä työelämästä, Kankare kuvailee.

– Käyn maksutta puhumassa oppilaitoksissa itsetunnon ja itsetuntemuksen suuresta merkityksestä tässä elämässä. Monet ristiriidat on helppo ratkaista, jos kaikilla on riittävän hyvä itsetunto, hän lisää.

Kirjan teko opetti uutta

Kankare halusi kirjoittaa kirjan, ja päätti tehdä ensimmäisen kirjansa helpomman kautta. Ajatus oli kytenyt mielessä jo jonkin aikaa ja lopullisen päätöksen hän teki nähdessään Hannu-Pekka Björkman tekemän kolumnikokoelman ja päätti tehdä sellaisen itsekin. Hän arvelee kirjoittavansa mahdollisesti seuraavan kirjan yksin.

Kirjan tekoprosessi oli Kankareelle uutta.

– Uteliaisuutta pitää olla, sillä tämä oli minulle vieras maailma. Nyt tiedän prosessin suurin piirtein ja kokemus oli positiivinen. Oikolukeminen, taittaminen ja muu tekeminen oli oma maailmansa. Vaikka tänä päivänä voi julkaista mitä vaan, kirjan julkaisussa on glamouria, hän sanoo.

– On motivoivaa ja innostavaa, kun tässä iässä oppii uutta.

Kirjan teko vei noin yhdeksän kuukautta. Kirjan oikoluki Kaija Parko ja sen taittoi ja painoi Bookea Oy. Prosessin kaikissa vaiheissa puoliso Pihla oli tärkeänä apuna.

Osittain oikea -kirjan painosmäärä on 200 kappaletta. Omansa voi ostaa 8. syyskuuta alkaen Somerkirjasta.

Kolumnia Kankare pitää vaikeana kirjoituksen muotona.

– Kun otsikon saa, alkavat aivot työstää aihetta. Kun teen rauhallisen iltalenkin, aivot tekevät työtä. Iltalenkillä on paperi ja kynä mukana, Kankare naurahtaa.

– Jos yrittää kirjoittaa väkisin, siitä ei tule yhtikäs mitään. Kirjoittaminen perustuu elämän uteliaisuuteen ja kuuntelemiseen, hän sanoo.