Gullichsenin installaatio on sidoksien juhlaa

0
Johanna Gullichsenin installaatio on esillä Helsinki Design Weekillä.

Installatio Helsinki Design Week-tapahtumassa

Tekstiilitaiteilija Johanna Gullichsen on suunnitellut kankaiden sidoksista kertovan installaation Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikalle, Merikortteliin.

Gullichsenin tiimi kutoi erikokoisten laatikoiden ympärille 5 senttimetrin levyisiä nauhoja erilaisin sidoksin. Näin suurennettuja kankaiden rakenteita on helppo tutkia.

Nauha itsessään on kudottu palttinan muunnoksella, ripsillä, jossa loimilangat peittävät koko pinnan jättäen kudelangan piiloon. Nauhassa on kolmea väriä, oranssia, mustaa ja valkoista, joten myös nauhan värijärjestys vaikuttaa lopputulokseen.

Merikorttelin näyttely on avoinna keskiviikosta 13.9. sunnuntaihin 17.9.

Sidosrivissä ensimmäisenä palttina, panama, pomsi ja toimikas.

Helsinki Design Weekin teema on Olipa kerran… Teema johdattaa kysymään, mistä tuotteen tarina alkaa? Millainen ajatus, taito tai tekniikka on tuotteen lähtökohtana?

Johanna Gullichsenin tekstiilimalliston tarina alkaa materiaalin tuntemuksesta ja lankojen valinnasta. Kankaassa langat risteilevät toistensa yli ja ali, muodostaen sidoksen eli kankaan rakenteen. Sidoksen avulla lanka muuttuu kankaaksi. Sidoksesta muodostuu pinta ja kuvio. Lopputulokseen vaikuttavat raaka-aine, langan laatu, värit ja sidos.

– Kankaiden rakenteiden suunnittelu on kiehtovaa ja matemaattista. Eri sidoksilla on erilaisia ominaisuuksia, yksi on joustavampi, toinen on helppo kutoa tiiviiksi ja vahvaksi, kolmas taas laskeutuu kauniisti.

Kangasta voidaan kutoa esimerkiksi yksinkertaisella kudontakehikolla, kangaspuilla tai teollisilla jacquard -kutomakoneilla. Perusajatus pysyy kuitenkin aina samana. Kangas muodostuu loimesta eli pitkittäisistä langoista ja niiden kanssa 90 asteen kulmassa sitoutuvista poikittaisista langoista, kuteista.

Jokaiselle sidokselle on oma nimensä: palttina, toimikas, pomsi, panama, vohveli, ripsi ja niin edelleen. Yksinkertaisin sidos on palttina, jossa langat menevät aina vuorotellen toistensa yli ja ali. Sidos on tiivis ja kestävä.

Palttinassakin mahdollisuudet ovat rajattomat: materiaalien valinta, sidoksen tiheys ja lankojen värit tuottavat loputtomasti variaatiomahdollisuuksia suunnittelijalle. Toimikas puolestaan on tuttu sidos farkuista, sileä pomsi taas satiinilakanoista.

Sidokset merkitään ruutuina, joissa musta tarkoittaa sitä, että loimilanka on kudelangan päällä. Valkoisen ruudun kohdalla kudelanka on loimilangan päällä.

Johanna Gullichsen.

Johanna Gullichsen

– syntyi 1958 Somerolla
– tunnettu perinteisiä sidoksia hyödyntävistä graafisista sisustuskankaistaan
– vaalii käsin tekemistä, tuo perinteisiä kangastyyppejä ja malleja nykypäivään, käyttää luonnonmateriaaleja
– oman yritys jo vuonna 1989; läpimurto, kun avasi liikkeen Pariisissa 1997, sitten yhteydet Japaniin
– omaan mallistoon kuuluu kankaita, sisustustuotteita ja asusteita, myös paljon muuta, esimerkiksi tatamimattoja
– omaleimainen kädenjälki on tuottanut yhteistyöhankkeita niin kotimaisten kuin ulkomaisten suunnittelijoiden ja yritysten kanssa
– jatkaa vahvaa suomalaisen tekstiilitaiteen perinnettä
– ensimmäiset Johanna Gullichsenin kankaat syntyivät aluksi käsityönä, mutta sittemmin siirryttiin sarjatuotantoon
– Kaj Franck -muotoilupalkinto 2021
– vuoden 2018 tekstiilitaiteilija

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän