Tuulivoimalat aiheuttaneet häiriöitä televisiokuvassa

0
Tuulivoimalat voivat aiheuttaa kiinteistön sijainnista ja käytössä olevan TV-lähetinmaston suunnasta riippuen häiriöitä lähetykseen.

Viat korjataan, mutta vielä on kiinteistöjä jonossa

Somero-lehdessä on ollut lähiaikoina parikin ilmoitusta, joissa tuulivoimayhtiö Ilmatar on pyydellyt somerolaisia ystävällisesti ottamaan yhteyttä, mikäli antennitalouksien TV-signaaleissa on häiriöitä.

Jos tuulivoimalat häiritsevät tv-signaalia keskustan alueella, Ilmatar on auttanut antennin välityksellä tv:tä katsovia somerolaisia.

Yhteydenottoja on tullut paljon, myöntää Ilmattaren rakennuttamisjohtaja Petri Ainonen. Toissa päivään keskiviikkoon mennessä jo 85 kappaletta.

– Puolet kaikista tapauksista on joko korjattu tai sitten niissä on todettu olevan jokin muu vika. Ja noin 30 prosentin kanssa on sovittu, että milloin kohteeseen mennään käymään, Petri Ainonen selvittää.

Tilanteen päälle

Petri Ainosen mukaan enää 20 prosenttia paikoista oli keskiviikkona joko käymättä tai kontaktoimatta. On alettu päästä niin sanotusti tilanteen ”päälle”.

Yhteydenottoja tuli jo ennen voimalaitosten käynnistämistä elokuun lopussa.

– Meidät yllätti määrä, mikä ilmoituksia tuli jo silloin. Nyt olemme hyvällä vauhdilla päässeet korjauksiin. Paikan päälle on pyritty pääsemään jo kahden päivän sisällä vikailmoituksesta, Ainonen laskee.

Muutamia yhteydenottoja on ollut häiriöistä voimaloiden katvealueen ulkopuolella.

– Heitäkin pyrimme lähtökohtaisesti auttamaan, mutta ne paikat eivät ole meidän kiireellisyysjärjestyksessä ensimmäisiä.

Helpoimmat korjaukset, mitä Ainosen mukaan päästään tekemään, ovat antennin kääntö ja signaalivahvistimen asentaminen.

Somero haasteellinen paikka

Tuulivoimayhtiö Ilmattaren paikallisena kumppanina korjauksissa on Someron Huoltomestarit. Yritys on tehnyt antenniasennuksia muiden töiden ohessa vuodesta 1988, sitä ennen Someron Sähkö ja Koneena vuodesta 1937.

– Täällä on ollut myös tilanteita, joissa häiriöt eivät ole johtuneet voimaloista. On ollut vikaa lähetyksissä, säätiloissa taikka pihapuissa. Yksi häiriöiden aiheuttaja on ollut 5G. Niistä ovat vastanneet operaattorit, ei Ilmatar. Vikoja oli 5G:n tullessa Somerolle, mutta ei enää, Kari Laine Huoltomestareista tietää.

Kari Laine toteaa Someron olevan jonkin verran haasteellinen paikka television antennikuvan näkymisessä. Tammelan suunnassa on maastoesteitä ja seuraavat lähettimet Espoossa ja Turussa ovat hieman etäällä Somerosta.

Tuulivoimalahäiriöiden suhteen hän toteaa tilanteen alkaneen jo rauhoittua. Viat ovat tulleet ilmi. Ne, keillä ei näy mitään kuvaa, otetaan listan kärkeen.

Kari Laine kertoo vinkkinä, että antennitelevisiosta ei kannata häiriöiden ilmaantuessa yrittää HD-kuvaa. Kannattaa mennä mielellään normaalilähetyksillä, jotka televisioiden kanavalistassa löytyvät HD:n ohella edelleen.

Tuulivoimalat eivät ole olleet Milla Kankaiselle häiriöksi, paitsi vain hetken aikaa tv-kuvan vuoksi. Sekin tuli nopeasti kuntoon.

”Eikä maksanut mitään”

Palman jylhien tuulivoimaloiden ja keskustan välisellä peltoalueella asuva Milla Kankainen näki televisiokuvassaan vaikutuksen, minkä ylhäällä kalliolla olevat ”ropelit” aiheuttivat hänen kotonaan.

Torstaina viikko sitten hän aktivoitui laittamaan Ilmattarelle sähköpostia kuvan laadusta. Jo perjantaina Huoltomestarien asentaja oli pakettiauton kanssa pihalla. Silloin Kankaisen ehdotuksesta korjausta siirrettiin rankkasateen takia maanantahin, mutta jo maanantaina alkoi tapahtua.

– Sain loistavaa palvelua, ja antenniasiat laitettiin kuntoon. Meille tarvittiin kokonaan uusi antenni uuteen mastoon talon toiseen päätyyn, joka osoittaa nyt Tammelan sijaan Espooseen päin, Milla Kankainen kertoo.

Kaikki mitä hänelle tuli, kuului Ilmattaren ”pakettiin”, jolla yhtiö nyt auttaa kiinteistönomistajia Somerolla.

– Ne menivät Ilmattaren ’piikkiin’, en maksanut näistä mitään. Vaikka sitä erikseen asentajalta kysyin. Tämä on täydellisen positiiviinen palaute; nopeudessa, toimivuudessa sekä asentajan ammattitaidossa ja mukavuudessa, Kankainen toteaa hyvillään.

Hän ei ole ollut antenniasian kanssa ainoa Somerolla. Sosiaalisen median palstoilla oli käynyt vilkas keskustelu, mistä apua voi saada.

Oli epätietoisuutta, mitä asian kanssa pitäisi tehdä. Ratkaisu piili siinä, että osaa pyytää apua ja ilmoittaa asiastaan.