Karjalainen legenda – runojen ja musiikin ilta

0
Eija Komu.

Someron seurakuntakeskuksessa on 27.9. tilaisuus, jossa Eija Komu lausuu Karjalainen legenda -runoteoksensa runoja ja kertoo niiden taustoista. Hän esittää myös pohjatekstit: Jacques Prévertin Barbara, Lauri Pohjanpään Marjatan käki ja karjalainen legenda Seitsenvuotiaitten laulu.

Hän laulaa laulut Itkevä huilu (Oskar Merikanto, Larin-Kyösti), vienankarjalainen häälaulu Kylä vuotti uutta kuuta, Ievan polkka (säv. trad., san. Eino Kettunen) ja skottiballadi Mary Hamilton (myös suomennos).

Somerniemen kirkkokuoro esittää karjalaisaiheisia lauluja kanttori Anna-Liisa Forsströmin johdolla.

Tilaisuuden järjestää Someron seurakunta, ja sinne on vapaa pääsy. Vapaaehtoisen kahvirahan tuotto ohjataan Lastenklinikoiden Kummeille.

Runoilija, FT Eija Komu (o.s. Ehrukainen) on 1961 Pielisjärvellä (nyk. Lieksa) syntynyt ja Pankakosken tehdasyhdyskunnassa varttunut kirjallisuuskriitikko ja kirjallisuudentutkija. Vuodesta 2010 hän on asunut Somerolla.

Eija Komu on kirjoittanut ylioppilaaksi Lieksan Rauhalan lukiosta 1980 ja väitellyt tohtoriksi kotimaisen kirjallisuuden alalta Joensuun yliopistossa 1995. Väitöskirja Armon tyhjiössä (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 1995) käsitteli eräitä Mika Waltarin, Helvi Hämäläisen ja Paavo Rintalan romaaneja kristillisen eksistentialismin näkökulmasta. Taustafilosofeina olivat Paul Tillich ja Sören Kierkegaard.

Eija Komu toimii Karjalaisen ja Savon Median (Savon Sanomat, Keskisuomalainen ja Etelä-Suomen Sanomat) kirjallisuuskriitikkona ja pitää kirjallisuus- ja musiikkiaiheisia esitelmiä. Hän on kirjoittanut runoja murrosiästä saakka, ja hänen runodebyyttinsä Karjalainen legenda (ntamo 2023) sisältää säkeitä myös noista runoista. Runokokoelman aihepiirejä ovat ihmissuhteet, luonto ja musiikki. Teoksessa on sekä Rauli Badding Somerjoelle ja Leonard Cohenille omistetut runot, ja muita musiikkiviitteitä voi jäljittää Bob Dylaniin ja Neil Youngiin.