Keittiöön valitaan lämpimiä sävyjä, luonnonläheisiä värejä

0
Tätä nykyä välitilalevyt ovat huippusuosittuja keittiöissä. Ne on helppo pitää puhtaana, kun ei ole saumoja.

Kliinisen valkoiset, mustan ja harmaan väriset keittiöt alkavat olla mennyt trendi, kun uusia keittiöitä rakennetaan tai vanhoja remontoidaan ja uusitaan.

– Vallalla ovat jo jonkin aikaa olleet lämpimät sävyt ja luonnonläheiset värit, kuten rusehtavan ja vihreän kirjot. Niitä saatetaan piristää voimakkaimmilla väreillä yksityiskohdissa, esimerkiksi ovet terrakotalla ja rohkeammilla vihreillä, kertoo keittiöitä suunnitteleva Tiina Hänninen Someron Vahinkovarastosta.

Mustaa ja messinkiä käytetään yksityiskohdissa, kuten vetimissä ja altaassa.

Luonnolliset muodot ja skandinaavinen muotoilu näkyy edelleen keittiössä ja sen sisustuksessa. Muotokieli on pehmeä ja pyöreä, pinnoissa yhdistetään sileää, rosoista, kiiltävää ja mattaa. Materiaaleissa on esimerkiksi harjattua terästä, puuta ja erilaisia pehmeitä tekstiilejä.

Voimakkaan värinen ovimalli saa seurakseen lempeät puun sävyt massiivitammitasossa ja tammisista vetimistä.

Puu on keittiötrendi. Puun syyt saavat näkyä.

– Puun kuoseista kaikki menee: tummat, vaaleat ja siltä väliltä. Puukuosia yhdistetään perinteiseen valkoiseen, maalattuun tai yksiväriseen kalustelevypintaan. Se luo sisustukseen visuaalista kerroksellisuutta.

Hänninen sanoo, ettei nyt haluta niinkään kokopuisia keittiökaapistoja, vaan että esimerkiksi ovet tai tasot näyttävät puulta, mutta ne on tehty mikrolaminaatista.

– Laminaattia käytetään eniten, sillä siitä saa niin monennäköistä, vaikkapa marmorinnäköisiä kuoseja.

Kokopuisia tasojakin, esimerkiksi tammesta ja koivusta on toivottu omaa keittiötä komistamaan.

Tiina Hänninen sanoo välitilalevyjen olevan huippusuosittuja.

– Ne on helppo pitää puhtaana, kun ei ole saumoja, selvittää Hänninen yläkaappien ja työtason väliin jäävän tilan ratkaisua.

Välitilalevyissä on monia eri materiaalivaihtoja, kuten komposiitti sisustuslevy ja kompaktilaminoitu levy.

– Välitilalevy on monikäyttöinen. Mutta jos liki on tulisija, niin siihen tulee valita jokin muun materiaali, esimerkiksi laatta.

Keittiö sijoitetaan monessa uudessa kodissa osaksi olohuonetta.

– Avokeittiö on edelleen suosittu. Vanhaa remontoidessa siihen ei ole aina mahdollisuutta.

Jotta tiskivuoret ja ruoanvalmistuksen sotkut eivät näy keittiöstä olohuoneeseen, eteen sijoitetaan sopivankorkuisia rakennelmia, kuten kaapisto. Näin näkymä on siisti.

Saarekkeet ovat edelleen haluttuja, niin uusiin taloihin kuin remontoitaviin keittiöihin. Ne kasvattavat laskutilaa.

– Yhtenä ideana on myös, että perhe voi olla mukana ruoanlaitossa tai vaikka istua saarekkeen istumapaikassa syöden aamupalaa tai tehden läksyjä.

Myös aamiaiskaapit ovat löytäneet suomalaisiin koteihin. Ovien taakse saa kahvin- ja vedenkeittimet, leivänpaahtimen ja mikronkin johtoineen.

Jossain vaiheessa trendinä oli jättää keittiöstä yläkaapit pois ja seinällä oli vain muutama avohylly. Tiina Hänninen pyytää miettimään, hankkiako avohyllyjä.

– Ne ovat pölyn ja rasvan kerääjiä. Nyt halutaan jälleen kuivauskaappeja ja yläkaappeja, joihin saa tavaraa säilöön.

Kun keittiötä suunnitellaan, niin entistä enemmän kiinnitetään huomiota lajitteluun. Mietitään tarkasti säilytysratkaisuja, miten muovit, lasit, pahvit, metallit, biojätteet ja muut saadaan omiin astioihin ja ovien taakse.

– Kun nämä asiat saadaan kaappeihin mahtumaan, niin yleensä se on muun tavaran säilytystilalta pois. Jätelajittelu vaatii paljon tilaa kaappeihin.

Tiina Hänninen on huomannut, että monelle keittiönsä remontoijalle tärkeää on helppohoitoisuus.

– Valitaan esimerkiksi kaapistojen oviin sileää pintaa, sillä sitä on helpompi pitää puhtaana kuin rosoista ja mattaa.

Trendejä tulee ja menee.

– Kaikenlaisia keittiöitä suunnitellaan ja tehdään. Sehän tässä onkin niin mielenkiintoista, että tykkäämme erilaisista asioista. Rajoituksia saattaa olla ja realiteetit on ymmärrettävä, mutta hyvällä suunnittelulla pystytään pääsemään lähelle sitä, mitä asiakas toivoo.