Ennakkotietojen mukaan elokuussa hukkui 11 ihmistä, viime vuonna 15. Kuusi hukkumista tapahtui vesiliikenteen yhteydessä, kaksi uidessa, yksi veteen putoamisen seurauksena ja kahdessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tammi-elokuussa hukkuneiden kokonaismäärä on 57, vuosi sitten 71 ihmistä.

Hukkumisissa on selkeä laskusuunta verrattuna aiempiin vuosiin. Kesäkuukausina hukkuneita oli 40, mikä on kolmannes vähemmän kuin viimeisen 20 vuoden keskiarvo 65. Tammi-elokuun kokonaismäärä, on vähentynyt lähes puoleen verrattuna samaiseen 20 vuoden aikaväliin (2004–2023), jonka keskiarvo on 99. Luvut antavat aihetta toivoon ja saattavat viitata positiiviseen kehitykseen kansalaisten vesiturvallisuusasenteissa.

– Sateinen loppukesä on varmasti ollut osasyynä kesän hukkumislukujen laskuun. Sää ei yksinään selitä laskevaa trendiä. Ehkä järjestöjen ja viranomaisten turvallisuuskampanjat ja muu työ vesiturvallisuuden eteen ovat lisänneet yleisön tietoisuutta ja johtaneet turvallisempiin käytäntöihin vesillä, sanoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

– Haluamme uskoa, että kansalaiset osaavat toimia entistä vastuullisemmin vesillä. Faktahan on, että suurin osa hukkumisista on ehkäistävissä.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain noin 100–150 ihmistä. Lähes puolet hukkuneista on päihtyneitä. Tyypillisesti hukutaan uidessa tai pulikoidessa, kiikkerästä soutuveneestä tai laiturilta pudotessa.