Kolmen maan mies

0

Heinäkuussa täytin 80 vuotta. Asun Somerolla Suomessa. Syntymäpäivääni juhlitaan marraskuussa seurakuntatalossa toisten syntymäpäiväsankareiden kanssa.

Asun Raadelmantiellä Someron keskustassa ja sitä ennen pitkään Helsingissä. Olen solminut avioliiton Leenan kanssa 1979 ja olemme vielä yhdessä vuonna 2023.

Meillä on kaksi lasta, Sara ja Timo, jotka asuvat Suomen pääkaupungissa Helsingissä. Saralla on kaksi lasta, Theo ja Renzo. Lasten isä, Marko, on syntynyt Albaniassa. Hän on urheilullinen mies.

Vaimoni Leena on syntynyt Mikkelissä. Hänen vanhempansa Kaisa ja Otto olivat suomalaisia, mutta he eivät enää ole elossa. Luultavasti he pitävät hauskaa toisessa maailmassa.

Minä, Michael Fahmy, olen syntynyt saarivaltio Malediiveilla, joka sijaitsee Intian valtamerellä, kaukana meistä somerolaisista ja suomalaisista, keskellä merta.

Malediivit on itsenäinen maa, joka on YK:n jäsen ja myös muiden maailman järjestöjen jäsen. Kansa on yli 2000 vuotta vanha, ja minun ensimmäinen äidinkieli, dhivehi, on syntynyt Malediiveilla. Kieli on omanlaisensa ja erilainen, eikä sitä puhuta missään muussa valtiossa kuin Malediiveilla.

Nimeni ei ole intialainen, enkä puhu intialaisia kieliä. Minulla ei ole sukulaisia eikä ystäviä Intiassa. Isäni Abdullah ja äitini Maryam eivätkä heidän esivanhempansa ole olleet intialaisia. En ole Intian kansalainen.

Minulla on suhde Britanniaan, joka tulee siirtomaataustastani. Britannia valtasi Malediivit 1800-luvulla kuningatar Viktorian aikana.

Maa sai itsenäisyyden vasta vuonna 1965. Tuohon aikaan ja sen jälkeen olin Lontoossa, missä opiskelin ja työskentelin.

Englannin kielestä tuli minun äidinkieleni. Minulla oli Britannian passi.

Minä olen osa englanninkielistä maailmaa, joka on iso ja arvovaltainen. Britannia on vallannut neljäsosan koko maailmasta.

Tulin Suomeen ensimmäinen kerran vuonna 1978. Avioliittoon menin seuraavana vuonna ja asuimme ensin Britanniassa.

Sitten vuonna 1985 muutimme Suomeen pysyvästi. Opiskelin ja työskentelin täällä Suomessa. Rakensimme uuden elämän alusta lähtien tänne.

Minulla on ollut koko ajan pysyvä oleskelulupa. Perhe-elämä, taloudellinen tilanne ja työsuhde ovat olleet kunnossa. Elokuussa jätin hakemuksen Suomen kansalaiseksi. Nyt odottelen.

Minun maailmani on iso ja kulttuurillisesti rikas.

Olen malediivilainen, koska olen syntynyt siellä. Olen englantilainen historiani ja sydämeni vuoksi. Olen suomalainen vaimoni, lasteni ja lapsenlasteni takia.

Minulla on aasialainen tausta. Olen myös eurooppalainen, johon olen kasvanut vuosien myötä.

Michael Fahmy
suomalainen
englantilainen
malediivilainen
eurooppalainen
maailmankansalainen