Leader-ryhmien kautta yritysten kehittymiseen uutta puhtia

0
Somerolaiset muistavat Hilkka Hallan ProAgrian neuvojana. Jutun lähde Ely-keskuksen Varsinais-Suomen maaseutu-uutiskirje.

Hilkka Halla johtaa maaseudun yritystukitiimiä

Varsinais-Suomen Ely-keskuksen maaseutupalvelut -yksikön yritystukitiimi sai Hilkka Hallasta uuden vetäjän. Yritystukitiimi käsittelee ja ratkaisee maaseudun yritysten käynnistämiseen, kehittämiseen ja investointeihin Ely-keskuksesta haettavat yritystuet.

Kauppatieteiden maisteri Hilkka Halla aloitti syyskuun alussa maaseudun yritystukitiimin vetäjänä. Yritystukitiimi myöntää EU:n maaseuturahoitukseen kuuluvia yritystukia ja neuvoo niiden hakemisessa sekä yrittäjiä että yrityskehittämisen asiantuntijoita. Tavoitteena on vahvistaa erityisesti Varsinais-Suomen maaseudun pienten yritysten kasvua ja kehittymistä yhdessä sidosryhmien kanssa.

Tiimin vetäjän tehtävässä painottuu aktiivinen yhteistyö ja vuorovaikutus. Esimerkiksi Varsinais-Suomen Leader-ryhmien kanssa yhteistyö on erityisen tiivistä.

– Leader-ryhmien kautta maaseudun mikroyritykset voivat hakea kehittymiseen uutta puhtia, sillä Leader-ryhmillä on tällä rahoituskaudella monipuolinen työkalupakki yritystoiminnan käynnistämiseen, kehittämiseen ja investointeihin. Leader-ryhmien rahoitusmuodot vaikuttavat soveltuvan maaseudun tämänhetkiseen tilanteeseen hyvin. Hakemuksia on tullut tänä syksynä aikaisempia vuosia enemmän, kertoo Halla.

Maaseudulta kauppakorkean kautta virkauralle

Hilkka Hallan ensimmäinen tutkinto, agrologi, on vuodelta 1988. Hän teki pitkän uran ProAgriassa maaseudun yritysten kasvuun, kehittämiseen, talouden hallintaan ja johtamiseen liittyvissä tehtävissä. Hän oli aikoinaan neuvomassa somerolaisviljelijöitä.

– Aluksi asiakkaina oli maatiloja. Vähitellen painotus siirtyi maaseudun muuhun yritystoimintaan. Asiakastyön ohessa sain paneutua asiakaskokemuksia hyväksi käyttäen myös asiantuntijapalveluiden kehittämiseen ja myynnin johtamiseen, Halla kertoo.

Kiinnostus yritysten kehittämiseen ohjasi hänet jatko-opintoihin kauppakorkeakouluun. Suoritettuaan kauppatieteiden maisterin tutkinnon, hän alkoi selvittää puutarhasektorin liiketoimintamallien uudistumista monitieteisessä tutkimusryhmässä. Lisäksi hän on työskennellyt EU:n maaseuturahoituksella toteutetuissa KulTa- ja Tukeva-hankkeissa sekä Yrityssalon hallinnoimissa yritysryhmähankkeissa, joista hän on saanut perspektiiviä maakunnalliseen ruokaketjun kehittämiseen.

Hallan virkaura alkoi vuoden 2023 alusta, kun hänet valittiin Varsinais-Suomen Ely-keskuksen maaseutupalveluihin yritysasiantuntijaksi, samaan tiimiin, jota hän nyt johtaa.

– On mukavaa työskennellä tiimissä, jossa on paljon asiantuntemusta ja pitkän linjan kokemus yritystoiminnan kehittämisestä, hän kommentoi.

Halla on varsinaissuomalainen ja pitkän linjan maatilayrittäjä itsekin.

Maaseuturahoitus apuna kasvun tavoittelussa

EU:n maatalouspolitiikan uusi rahoituskausi alkoi tämän vuoden alussa. Maaseudun monipuolinen yrittäjyys on yksi Varsinais-Suomen alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman painopisteistä.

– Kasvavat yritykset tuovat lisää työpaikkoja maaseudulle. Työpaikat taas edesauttavat uusien asukkaiden maallemuuttoa tai ainakin asukasmäärän säilymistä. Asukkaat puolestaan mahdollistavat maaseudun palveluiden säilymisen. Teemme nykyisten säädösten puitteissa kaikkemme, että Varsinais-Suomen yritysten kehittymiseen käytettävissä olevat varat ja yhteistyömahdollisuudet saadaan lisää kasvua synnyttävään käyttöön, Halla toteaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän