Someron Nivelpiiri on toiminut viisi vuotta

Teksti ja kuvat Tarja Kauppinen

Someron Nivelpiiri aloitti toimintansa somerolaisen Margit Ahlbom-Messin innostuttua asiasta.

– Vertaistuki auttaa monissa asioissa jaksamaan. Ensimmäinen tapaaminen oli 7.5.2018, jolloin Someron Pellavakeskuksessa luennoi aluesuunnittelija Riikka Leppänen, kertoo Ahlbom-Messi.

Toiminta jatkui kesätauon jälkeen syyskuussa samana vuonna. Toiminta on ollut säännöllistä lukuun ottamatta koronarajoituksia ja kesätaukoja.

Luentoja ovat pitäneet muiden muassa ravitsemusterapeutti Päivi Manni-Pettersson, jalkahoitaja Riitta Paju, Someron Liikunnan silloinen johtaja Veera Hälli ja aluesuunnittelija Hanna Jungman.

Aina ei ole kuitenkaan ollut luennoijaa paikalla, vaan vertaisryhmässä on esimerkiksi keskusteltu, järjestetty tietokilpailuja ja askarreltu.

Nivelpiiri on toiminut Somerolla vuodesta 2018.

Liikkuminen ja lihasten hyvinvointi on tärkeää tuki- ja liikuntaelinten kuluma- ja kiputiloissa.

– Kyllä jo käveleminen ja esimerkiksi uiminen ovat auttaneet nivelkipuihin, ryhmän jäsenet vakuuttavat.

– Aamu- ja iltavenytykset ja voimistelu ovat osa päivärutiineja. Nivelleikkausten jälkeen olen saanut ohjeita niiden tekemiseen, toteaa Ahlbom-Messi.

Sormivoimistelu, pyöräily, kävely, vesijuoksu ja tuolijumppa ovat tuttuja toritupaan kokoontuneelle ryhmälle. Liike on lääke, on Suomen Nivelyhdistyksen iskulause.

Virtuaaliset vertaistukiryhmät eli Virtut toteutetaan Teams -alustalla, ne tuovat yhteen etenkin työikäisiä nivelongelmista kärsiviä. Ne ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Aikataulut ja ilmoittautumisohjeet löytyy Suomen Nivelyhdistyksen sivuilta tai Facebookia seuraamalla.