Viime viikon tiistain lehteä lukiessani huomioni kiinnittyi Varhan edustajien, Niina Alhon ja Riitta Lehtisen, molemmat näemmä sosialidemokraatteja, hataraan selvitykseen siitä, miksi sote-uudistus on nyt siinä mallissa kuin me somerolaisetkin sen koemme päivittäin. Selvitys on yhtä kuin iskuja ilmaan.

Näiden luottamushenkilöiden kirjoituksesta kuultaa läpi toivottomuus ylivoimaisen projektin edessä. Toivon mukaan he ovat ymmärtäneet jo tässä vaiheessa ne kardinaalivirheet, joita on syntynyt ja koko ajan syntyy lisää, kun tällaista massiivista projektia viedään poliittisin intressein eteenpäin ilman johtamistaitoja ja projektinhallintaa. Selkeä budjetti kuuluu työkaluna projektinhallintaan.

Ensimmäinen ongelma kansalaisen kannalta on se, että poliittiset päättäjät eivät ole vastuussa yhtään mistään, vaan ideologia ja ihanteet voittavat terveen maalaisjärjen. Tämä nähtiin konkreettisesti ja selkeästi edellisen sosialidemokraattisen hallituksen touhuissa. Pääministeri tuskin tiesi sote-asiasta, kun muut kiireet painoivat päälle.

Uskallan väittää, että tämän kokoinen uudistus, tai miksi sitä nyt sitten kutsutaankaan, ehkä parempi nimi olisi sote-muutos, kestää melko tarkasti seuraavat 10 vuotta ennen kuin systeemi toimii edes välttävästi. Sinä aikana kun asiat ovat levällään ja erilaiset poliittiset toimijat saarnaavat kansalle itsestään selvyyksiä, moni meistä sairastuu vakavasti ja tarvitsee välitöntä ja nopeata apua omassa kotikunnassaan.

Kaikilla meillä ei ole mahdollisuutta lähteä vaikkapa Turkuun yksityiselle terveysasemalle saamaan hoitoa. Miten tällaisessa tilanteessa tulisi toimia? Ehkä nämä Varhan erityisosaajat kertovat meille somerolaisille ratkaisut.

Varhan käsitys tuntuu olevan se, että Suomessa vallitsee krooninen lääkäripula. Kävin muutama viikko sitten yksityisessä Sairaala Ortonissa Helsingissä, kun en tämän Varhan kautta saanut mitään apua enkä tolkkua olkapäävammaani. Kysyin ylilääkäriltä heidän tilanteestaan lääkärien suhteen, ja hänen mukaansa heillä ei ole minkäänlaista ongelmaa paikkojen täyttämisessä, pikemminkin huippusairaalaan on tunkua lääkäreistä. Ja myös HUS:ssa Meilahdessa on kuulemma sama tilanne, miksi näin?

Olen satavarma siitä, että tämä käärmeen ajaminen pyssyyn tulee kestämään pitkään, ehkä kolmekin hallituskautta. Matkan varrella moni meistä joutuu ratkaisemaan omat terveydenhoitoasiansa, eikä julkiselta puolelta apua liiemmälti kannata odottaa.

Ainoa nopeassa aikataulussa toteutettava tehokas keino on yksityisen terveysaseman perustaminen Somerolle. Toimijoita riittää kuten esimerkiksi Mehiläinen, Pihlajalinna, ja niin edelleen, joiden mukana saadaan palautettua laboratorio-, röntgen-, ynnä muut vastaavat palvelut Somerolle.

Kaupungin päättäjien tulisi nyt ajatella meitä asukkaita, ja tehdä toimintaympäristö yksityiselle toimijalle taloudellisesti mielekkääksi erillisenä tapauksena tämän Varhan touhuista. Sopivia toimitiloja täällä näyttäisi kyllä olevan. Kaikki muu mahdollinen subventio tulee luonnollisesti selvittää, koska toisesta päästä säästetään runsaasti kustannuksia muun muassa kalliiden taksimatkojen osalta. Pallo on nyt kaupungin päättäjillä. Vanha sanonta: ”tartutaan härkää sarvista” on nyt ajankohtainen.

Eero Noukkala