”Hinta nousee, palvelut heikkenevät” kirjoitti Someron kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jutta Varjus viime tiistain lehdessä.

Hänen kirjoituksensa sisällöstä selviää se tosiasia, miten huonolla mallilla terveydenhoitoasiat ovat tässä pikkukaupungissa. Kirjoituksesta käy myös ilmi se, että kaupungin päättäjät eivät ole keskittyneet somerolaisten kannalta olennaiseen tätä ”hyvinvointialue”-himmeliä rakennettaessa. Pääpaino on ollut kaiken maailman organisatorisissa kysymyksissä, toimitiloissa ja niin edelleen, mutta varsinainen asia, asukkaiden hyvinvointi, on jäänyt täysin syrjään.

On käyttäydytty erinomaisen naiivisti, ja luotettu siihen, mitä poliitikot ovat höpinöissään luvanneet. Tulos on meidän kaikkien asukkaiden käsin kosketeltavissa; ennen niin erinomaiset Someron terveyspalvelut on ajettu alas runsaassa puolessa vuodessa.

Keskustapuolue sai, mitä se halusi, ja aiheutti täyden sekasorron valtakunnan terveydenhoitoon.

Se, että virkamiehet ja kansalaiset naiivisti kirjoittelevat lehdissä ja valittavat tilannetta, jossa nyt ollaan, eli iso kasa housuissa, ei johda mihinkään.

Liike-elämässä olen tottunut siihen, että jos asiat tyritään, vikaan menneet toimenpiteet korjataan nopeasti ja katsotaan eteenpäin.

En tunne suhteita Varhan ja Someron kaupungin välillä. Olen jo aiemmin ehdottanut ja ehdotan toistamiseen, että kaupunki houkuttelisi tänne yksityisen terveysaseman tyyliä Mehiläinen, Terveystalo tai jonkin muun. On halvempaa subventoida yksityistä toimijaa esimerkiksi toimitilojen suhteen, kuin maksaa satoja taksimatkoja sairaille Saloon ja takaisin, ja yleensä vielä turhaan asiakkaan näkökulmasta.

Se, että terveyspalvelut ovat tällaisessa jamassa, on omiaan myös nopeuttamaan koko kaupungin näivettymistä, ja ostovoimaisen väestön siirtymistä muualle. Muuttovoittoa on tässä tilanteessa turha toivoa ainakaan vuosikymmeneen.

Eero Noukkala

Syksyn onni

Syksyn onni on istua avokuistilla syysiltana kuun valaistessa maisemaa.
Aistia tuoksuja, katsella ja kuunnella luontoa ja ajatella – ei mitään.
Kari Raittila