Kansainvälistä lukutaitopäivää vietetään tänään. Lukutaito on ihmisoikeus, joka mahdollistaa yksilön kehityksen, kouluttautumisen ja täyden kapasiteetin hyödyntämisen. Se on avain parempaan terveyteen ja hyvinvointiin ja sillä on merkitystä sukupuolten välisen tasa-arvon, kestävän rauhan, kehityksen ja demokratian toteutumisen kannalta.

Maailmassa noin 92 prosenttia 15–24-vuotiaista nuorista osaa lukea. Tämä tarkoittaa sitä, että noin 655 miljoonaa nuorta eivät osaa lukea. Kuljemme silti kohti parempaa, sillä vielä 1975 lukea osasi vain 77 prosenttia nuorista.

Tänään on syytä muistaa myös paikallislehtien tärkeä merkitys, joka on merkittävää paikallisen demokratian turvaajana.

On verrattu, että demokratia ja journalismi ovat kuin lentokoneen kaksi siipeä. Kone pysyy ilmassa, kun molemmat siivet ovat kunnossa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän