LVI-palveluita Somerolta ympäri maakuntaa

0
Joonas Laukkanen pyörittää omaa LVI-alan yritystään Somerolta käsin.

Teksti Timo Kalenius

Somerolla kotipaikkaansa pitävä LVI Laukkanen Oy tarjoaa LVI-alan palveluita yksityisille sekä rakennusalan yrityksille Varsinais-Suomen alueella.

Palveluihin kuuluvat KVV- ja IV- työnjohtopalvelut, LVI-urakoinnit, lämmitysremontit sisältäen mitoituslaskelmat ja asennukset sekä ilmalämpöpumppujen asentamiset ja huollot.

Yritys on perustettu vuonna 2020 ja sen omistajalla Joonas Laukkasella on yli 10 vuoden kokemus LVI-alalta toimiessaan asentajana ensin toisen palveluksessa ja LVI-insinöörin koulutuksen työn ohella suoritettuaan omassa firmassaan.

– Päätoimisesti olen nyt omaa firmaa pyörittänyt sellaisen reilun kaksi vuotta eikä muuhun juuri aikaa jääkään. LVI-alan töitä teen laidasta laitaan aina suunnittelusta, kuntoarvioinneista, työnjohdosta, raportoinneista aina asennuksiin asti. Yhden henkilön tällä hetkellä itseni lisäksi pystyn työllistämään, kertoo Joonas Laukkanen.

– Meidän kohteet ovat pääasiassa uudiskohteita kuten omakotitalot, rivitalot ja taloyhtiöt, mutta kerrostaloihin en ole puuttunut. Vaikka rakentaminen on nyt merkittävästi vähentynyt, niin minulla kohteita on ollut hyvin ja pääosa asiakkaistani on Turun seudulta ja Someron osuus on vain noin 10 prosenttia, jatkaa Laukkanen.

– Työurani olen tehnyt pääosin Turun- ja Helsingin alueella, jonka vuoksi minulla on hyvä kontaktit ja yhteydet eri toimijoihin noilla alueilla, josta taas johtuu se, että myös pääosa asiakkaistani tulee sieltä, miettii Joonas Laukkanen.

Joonas Laukkasella on KVV- ja IV-pätevyydet, jolloin hän on oikeutettu toimimaan kiinteistöjen vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtolaitteistojen suunnittelijana ja työmaan vastaavana työnjohtajina. KVV-työnjohtajalla on myös vastuu hyväksymistään töistä. Lyhykäisyydessään puhutaan KVV- ja IV-työnjohtajasta, joka vastaa ja valvoo, että kohteen työt vesi-, viemäri- ja IV-tekniikan osalta ovat turvallisia, terveellisiä, käyttökelpoisia ja viranomaismääräysten mukaisesti toteutettuja.

– Vahvuutenani pidän sitä, että pystyn esimerkiksi omakotitalokohteeseen hoitamaan kokonaisvaltaisesti LVI-suunnittelun, töiden valvonnan ja urakoinnin. Palaute tästä on ollut myönteistä, kun ylimääräisiä välikäsiä ei urakassa ole mukana. Lisäksi hyvin tehdystä työstä sana kiertää ja tuo mukanaan uusia asiakkaita, lisää Laukkanen.

– Asiakkaina on niin rakennusliikkeitä kuin yksityisiäkin ja töitä tuntuu olevan niin paljon kuin vaan jaksaa tehdä. Kaikkea en edes ota vastaan ja yhdellä asentajalla aion jatkossakin mennä eli tarkoitus ei ole lähteä laajentamaan toimintaa, vaan pitää se maltillisena ja riskittömänä.

– Rakennusala on taantumassa. Minullekin se näkyi, kun olin yhteistyössä Jukka-Talon kanssa, joka ajautui konkurssiin ja aiheutti sen, että kaikkia saamisiani sieltä minäkään en koskaan tule saamaan. Tuleva talvi tulee olemaan monelle rakentajalle ja yrittäjälle vaikea, kun uusia kohteita ei aloiteta. Sitä kauanko tätä kestää, on vaikea arvioida, sanoo Laukkanen.