Mitkä valot päälle?

0
Kaikkien uusien autojen takavalot eivät automaattisesti pala pimeällä.

Somerolla liikkuu hyvin erilaisia valoja käyttäviä ajoneuvoja. Lukija kysyy, mitä sanoo laki, jotta poliisien puuttuessa täällä toimittaisiin niin kuin muuallakin toimitaan.

– Moottorikäyttöisessä ajoneuvossa on ajon aikana käytettävä ajovaloja tai huomiovaloja. Lisäksi myös takavaloja, kun ajoneuvoa kuljetetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan taikka näkyvyyden ollessa sään vuoksi tai muusta syystä huonontunut. Laki koskee myös polkupyörää pimeällä tai huonon näkyvyyden aikana, kertoo Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

Parkkivalot eivät siis riitä, vaikka parkeilla liikaa ajellaan.

Etusumuvaloja ja takasumuvaloja saa puolestaan käyttää sumun tai voimakkaan sateen aikana. Etusumuvaloja saa tällöin käyttää lähivalojen asemesta, jos etuvalot ovat samanaikaisesti kytketyt.

Takasumuvaloa saa käyttää myös, milloin ajoviiman tiestä nostama lumi, pöly tai loka oleellisesti rajoittaa ajoneuvon näkymistä taaksepäin.

Autoilijan tulee lukea ohjekirjasta, miten valot toimivat juuri hänen autossaan.

Tulee varmistaa, että autossa palavat päiväajovalot. Ajovalot tulee kytkeä päälle myös valoisaan aikaan erityisesti sumussa, lumi- ja vesisateessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän