
Teksti ja kuvat Olivia Luhtala
Yrittäjän viikon tapahtumassa puhuttiin nuorten haaveista ja suunnitelmista sekä onnistumisesta ja epäonnistumisesta.
Osana Someron Yrittäjän viikkoa järjestettiin Osaa, yritä ja onnistu -tapahtuma kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille yläkoulu- ja lukioikäisille. Mielenkiintoisen iltapäivän aikana he pääsivät kuuntelemaan somerolaisten yrittäjien paneelia ja pohtimaan omia unelmiaan tarkemmin neljällä toiminnallisella pisteellä kiertäessään.
Tapahtuman avanneessa paneelissa olivat mukana keskustelemassa Someron yrittäjien puheenjohtaja ja kuntosaliyrittäjä Sari Majuri, valokuvausyrittäjä Tanja Pohjaranta, 4H-yrittäjä Anni Salomaa ja Someron Säästöpankin pankinjohtaja Joni Rintamaa. Haastattelijana toimi Someron yrittäjänaisten puheenjohtaja Laura Nuotio.
Paneelissa puhuttiin osaamisesta, onnistumisesta, epäonnistumisesta ja pankin osuudesta yrittäjyydessä. Puhujat kertoivat omasta matkastaan yrittäjyyteen ja kannustivat nuoria tekemään sitä, mistä he itse nauttivat eniten.
– 4H-yrittäjyys on ikään kuin harjoitusyrittäjyyttä, joten se on nuorelle helpompaa kuin kevytyrittäjyys tai toiminimen perustaminen. Paperitöitä ei ole yhtään niin paljon. 4H-yrittäjyyteen ei tarvita pankkia lainkaan, kertoo Anni Salomaa 4H-yhdistyksen pisteellä.
23-vuotias Salomaa perusti hää- ja muita juhlameikkejä tarjoavan yrityksensä 18-vuotiaana. Hänellä on 4H-yrittäjyyttä edessään vielä 5 vuotta.
– Samoin kuin normiyrittäjyydessä, tässä pääsee olemaan itse itsensä pomo. Parhaiten tämä toimii, kun tätä tekee opiskelun tai muun työn ohessa, Salomaa sanoo.
– Mä teen töitä silloin kun ehdin ja jaksan, sanoo Janetta Mäki, salolainen 4H-yrittäjä, jonka Pehmeät Pehmot -yritys myy itse virkattuja pehmoleluja.
– Paljon saan itse valita, että milloin teen ja mitä teen.
Alunperin Salomaa alkoi tehdä meikkejä tutuilleen pientä palkkiota vastaan. Yrityksen hän perusti 4H-yrityskoulutuksen kautta, kun lukion opettaja sitä ehdotti.
– Tämän piti vain alkaa sen takia, että saisin mainostaa vapaasti mun meikkejä, mutta nyt tästä on tullut oikeasti osa-aikatyö, hän sanoo.
– Mullakin yrittäminen lähti harrastuksen pohjalta, Mäki kertoo.
Salomaa oli tapahtumassa myös Salon 4H-yhdistyksen yrityskoordinaattorina.
– Se, että perustin nuorena yrityksen, on nyt vanhempana edesauttanut myös sitä, että pääsin yhdistykselle töihin. Mulle on jäänyt vähän se päälle, että haluan levittää tätä 4H-yrittämisen ilosanomaa, hän hymyilee.
4H-yhdistyksen infon lisäksi tapahtumaan osallistuneet nuoret kiersivät pienissä ryhmissä kolmella muullakin toiminnallisella pisteellä. Someron yrittäjänaisten hoivassa tehtiin SWOT-analyysi, eli pohdittiin joko itsensä tai oman liikeideansa vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia. Someron Säästöpankin pisteellä puolestaan kuultiin Säästöpankin historiasta sekä pankin osasta yrityksen perustamisessa.
Lisäksi mietiskeltiin nuorten omia yritysideoita ja tulevaisuuden suunnitelmia. Someron kaupungin nuorisopalveluiden pisteellä osanottajat saivat suunnitella mainosta uudelle nuorisotilalle.
Päivän päätteeksi Kiiruun talolla mukana olleet nuoret kokoontuivat vielä vastaanottamaan palkintoja, joita kaikkien osanottajien kesken arvottiin.
Tapahtuman järjestelyistä huolehtivat Someron kaupunki, Someron yrittäjät, Someron yrittäjänaiset, Someron 4H-yhdistys ja Someron Säästöpankki.